Incepe sa devina o traditie la Botosani ca, dupa ce mai apare vreo lege care sa dea ceva bani la saraci, copii cu handicap sau alte categorii defavorizate, sa creasca serios numarul saracilor, al copiilor cu handicap si in general al defavorizatilor. In patru ani s-a dublat numarul celor fara venituri dupa ce a intrat in vigoarea legea prin care oamenilor fara nici un cistig le da statul ceva banuti si tot cam in aceesi perioada a cunoscut o majorare importanta si numarul copiilor cu handicap intre doi-trei ani, in urma aparitiei unei legi prin care mamele lor mai pot beneficia inca un an de cele opt milioane pe luna platite de stat.
Botosaniul se situeaza intr-adevar printre orasele sarace ale tarii si sint o multime de statistici care demonstreaza asta. Pe de alta parte, o multime de alte statistici arata ca judetul nostru se afla intre primele din tara si in privinta consumului de alcool. In plan teoretic ar trebui sa fie un paradox pentru ca, la atita saracie, cind primesc un ban de la stat, normal ar fi ca oamenii sa isi ia in primul rind o piine si niste salam si nu o "Saniut " sau un "Jamaic ". Din nefericire, la Botosani nu se prea intimpla asta, iar zilele de plata ale ajutorului social coincind cu o crestere semnificativa a vinzarilor pe la bufeturi, a violentelor si faradelegilor.
Venitul minim garantat este o inventie a PSD-istilor, care, prevalindu-se de statutul de formatiune social-democrata, a adoptat o lege prin care sa poata da bani la o multime de oameni si sa isi atraga astfel o multime de votanti. Teoretic exista niste criterii care ar trebui respectate, in practica se tine prea putin cont de ele. Altfel nu se poate explica cum de la Romanesti sint peste 500 de beneficiari, iar la Cindesti 6. Ambele sint din Botosani si din cite stim noi la Cindesti nu e nici pe departe o oaza de UE si oamenii nu dau pe din afara de opulenta.
Cineva, partidele aflate la putere mai exact, sint cele care pot rupe acest lant al saraciei ciudate de la Botosani. Guvernul actual nu poate renunta la inventia PSD-ista pentru ca ar pierde o masa electorala imensa, primarii, daca tot primesc banii, ii dau la oameni, acestia se obisnuiesc cu un venit lunar redus, dar cam nemuncit si prefera sa nu isi gaseasca de lucru.
Fara indoiala ca exista oameni cu adevarati saraci si care trebuie ajutati. Pina la urma sint cetateni ai acestei tari, ei sau parintii lor au platit ani la rindul taxe, impozite si diverse alte contributii si trebuie ajutati intr-un anume fel. Problema este ca banii nu ajung doar la cei care au cu adevarat nevoie de ei. Daca fondurile ar fi mai putine probabil ca si criteriile ar fi aplicate mult mai strict si s-ar acorda doar celor care fara respectivii bani chiar ar cam face greva foamei fara voia lor.