Constitutie proasta sau blestem romanesc? Oricare ar fi motivul, realitatea demonstreaza clar, de la revolutie incoace, ca intre presedintele Romaniei si primul-ministru lucrurile nu stau deloc pe roze. Sa remarcam, spre exemplu, faptul ca discursul presedintelui Traian Basescu si virulenta cu care s-a referit la activitatea Guvernului in general sau a unor ministere in special are foarte multe asemanari cu o alta virulenta prezidentiala la adresa propriului guvern: aceea prin care Ion Iliescu acuza Cabinetul Nastase de practicarea unui "capitalism de cumetrie", atacand baronii locali si sanctionand cu vorbe aspre potlogariile politicienilor de la putere.
Privite din perspectiva alegatorilor romani si, mai ales, din aceea a observatorilor politici straini, astfel de "urecheli" starnesc destule ridicari de sprancene. E mai putin obisnuit pe alte meridiane ca, odata instalati la putere, partenerii unei coalitii sa nu se mai opreasca din ciondanit. Sau ca presedintele sa se ratoiasca incontinuu la primul-ministru, pe care el insusi la desemnat!
Cu atat mai putin obisnuita este situatia in care un discurs prezidential tinut in fata Parlamentului provoaca incruntari dinspre partea formatiunilor politice la putere si aplauze din partea Opozitiei! Adaugand si faptul ca primul-ministru Tariceanu nici n-a catadicsit sa fie prezent in sala in care presedintele si-a rostit discursul, putem spune ca tensiunea dintre presedinte si premier, precum si aceea din Alianta, a atins apogeul.
Sigur, exista si varianta "cuminte" a explicarii criticilor prezidentiale la adresa Executivului: aceea ca Traian Basescu resimte acut ineficienta mai tuturor institutiilor statului, iar, din aceasta perspectiva, termenul de mediocritate cu care le-a botezat este chiar bland. Discutabila este insa pozitia dupa care presedintele lanseaza aceasta critica: dincolo de eventualele antipatii personale, viziunea lui Basescu asupra rolului institutiilor statului este clar una social-democrata, in timp ce Tariceanu le priveste cu minimalizarea tipic liberala.
Ultimul discurs prezidential, ca si reactiile in cele doua tabere politice - PSD si PNL -, transeaza clar simpatiile si antipatiile ideologice ale lui Traian Basescu, apropierea sa de social-democrati si respingerea clara a liberalismului. Ce va urma de aici, ramane de vazut. Dar oricat ne vor asigura democratii ca in statutul partidului lor scrie negru pe alb ca nu se vor alia cu PSD, o vorba veche ne aminteste ca sangele apa nu se face!