Ceausescu a creat "taranul de oras" un om fara bun simt, fara splina si rusine! Sunt genul de oameni care zidesc usa liftului ca sa nu mearga alti vecini cu el, care arunga gunoiul langa pubela, care pun varza in uscatorul comun de rufe, care claxoneaza cand au alai de nunta, care asculta manele la maximum ca sa afle vecinii ca sunt fericiti. De sarbatori am vazut inca un aspect al vietii de taran fortat sa traiasca la oras. Nu erau de ajuns gratarele facute in fata blocurilor, cu fum si chiote de preamarire a manelistilor. Cu strigate cat sa fie auzite pana la etajul al zecelea. De Craciun, se taie porcul in fata blocului. Se arata bogatia prin prelungirea la maximum a ritualului. Vecinii curiosi isi intind gaturile pe geam. Pe unii dintre ei pofta de soric ii impinge afara, dar stau ascunsi dupa perdea. Isi feliaza kilogramul de carne cumparata de la hypermarket in porti egale cu numarul de membrii de familie si inghit in sec. Asta inseamna ca taranii oraseni si-au atins scopul. Au raspandit invidie si "respect" printre vecini.
S-ar putea spune ca oamenii aceia care-si taie porcul nu au nici o vina ca nu au unde-l taia. Ca "fata blocului" este ca o curte a lor, unde, in timp, s-au crescut gaini, rate, s-a plantat patrunjel si ceapa. Nu pot sa cred ca nu au un loc, la curte, in afara orasului, unde sa sacrifice animalul. Si asta nu e tot. Urmeaza atarnarea carnatilor si a ciolanelor pe balcon. Cate 10 zile, in care vecinii se vor uita cu jind la bunatatile norocosului stapan al porcului.
E adevarat ca nevoia te invata, dar raman la parerea ca la 18 ani de la Revolutie, romanii ar trebuie sa se comporte altfel. Ar trebui sa-si consume saracia sau avutia in intimitatea casei. Ca pot fi tarani, ciobani, manelisti sau intelectuali in patratica lor. Fara sa lase urme de sange in fata blocului.