A sunat la noi un pensionar care, in numele mai multor oameni, m-a rugat sa publicam sI noi lista medicamentelor gratuite. Initial am spus ca nu are rost, dar omul a insistat, ca e mai bine sa stie sI oamenii, ca sa nu ii pacaleasca nimeni. O sa o publicam probabil, desI zic eu ca e o premiera asta, sa mergi la medic stiind deja ce medicamente itI trebuie, iar asta arata cred eu destul de bine starea sistemului de sanatate din Romania, nu numai din Botosani. Deocamdata avem doar lista cu substantele active compensate, vom face rost sI de lista de medicamente sI o sa o publicam, daca vom considera ca este util. Ca nu mai stie nimeni ce se intimpla sI toata obida se varsa pe capul farmacistilor, ba ca se compenseaza, dar numai cel mai ieftin sI nu se compenseaza tot sI toate, mai apar iar plafoanele pe care medicii le depasesc, iar tortul de pe cireasa este pozitia farmacistilor care iar dau medicamente fara sa stie daca vor lua sau nu banii pe ele, tot in baza a nu stiu ce plafoane.
Am vazut sI ceva nou. Daca mergi la farmacie cu o reteta scrisa de medicul de familie, cind e vorba de boli cronice sau nu stiu ce alte afectiuni, nu e buna aia. Prima reteta trebuie sa fie de la medicul specialist, dupa aia urmatoarele vin de la medicul de familie. Interesant sI asta, desI ultima data cind m-am uitat eu, medicul de familie tot doctor era, acum este ingropat in hirtoage, ar putea fi o asistenta acolo, care sa trimita bolnavii la diversI medici specialisti sI sa completeze hirtii.
Pentru ca de fapt problema e in functionarea sistemului iar rezolvarea nu e la Botosani. Un om bolnav se duce la medicul de familie. Respectivul se uita la el sI il trimite la un specialist. Se duce omul la policlinica, ia bonuri, sta la coada, face el ceva, mai pierde o zi sI da in sfirsit de medic. Dupa o consultatie, nu prea lunga probabil, ca afara e coada mare, e trimis sa faca analize probabil. Se intoarce a doua zi, iar coada, iar bonuri, iar consultatie sI e internat cite doi in pat sau I se da o reteta. Compensata ar fi de dorit. Dupa care incepe umblatul prin farmacii, pentru a descoperi care da sI care nu medicamentele, unde se da integral, fara sa mai dai bani din buzunar. Deci dupa trei-patru zile, ceva cozi, nervi sI niste alergatura, ajungi cu medicamentele acasa. Asta daca nu mori intre timp, pentru ca se presupune ca te-ai dus la doctor pentru ca erai bolnav.
De fapt, eu cred ca sistemul asta functioneaza inca, asa la limita suportabilului, pentru ca din ce in ce mai putini oameni apeleaza la el. Majoritatea prefera sa mearga direct la o policlinica privata, costa bani dar intr-o zi rezolvi sI asta e. La fel cum ar apela din ce in ce mai multI oameni la spitale private daca ar fi, orice sa fuga de sistemul de la stat care se pare ca asa este facut, sa te fugareasca.
Imi spunea cineva ca ajung asa de multI la spital pentru ca romanul sta linistit pina ajunge la spital cu salvarea sI e mai usor sa previi decit sa vindeci. Asa este, dar iarasI intervine sistemul aici. Unde se duce omul sa vada ce are ? Unde isI poate face o examinare completa, care cuprinde sI ceva analize, sa stie ce are de facut ? SI mai ales cit dureaza asta, pe la ce cozi trebuie sa stai, cite bonuri tre' sa culegi sI pe la citI medici trebuie sa umbli cu rezultatele. Numai cind vezi la policlinica holurile alea pline de lume de zici ca e miting sI pe la cite o usa cum stau bolnavii ciucure, pleci impuscat. Asa ca mai bine mai fumezi o tigara sI te gindesti ca oamenii de la noi sint la fel de sanatosI ca sI sistemul de sanatate.