Greva lucratorilor postali sau mai bine zis elementele care au dus la lansarea grevei ne pot da un indiciu si asupra greutatilor care sint asteptate in urma monitorizarii facute de FMI sau a masurilor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeana. Pentru ca nu va fi doar lapte si miere, asa cum sint lasati oameni sa creada.
In urma acordului cu FMI, guvernul Nastase a fost de acord sa nu mai mareasca salariile celor de la Posta Romana si astfel s-a ajuns la situatia ca peste 70% din lucratori sa aiba salarii intre trei si cinci milioane de lei. Si dupa ce bati orasul sau satele toata ziua si mai esti pus sa vinzi si Dero, lipici sau ciorapi de dama, nu prea iti cade bine ziua de salariu.
Guvernantii au rezolvat doua din cele trei probleme ale postasilor, au adus salariile la minim 3,3 milioane si mai dau si ceva spor de vechime. Insa revendicarea principala, marirea cu 16% a salariilor, trebuie facuta peste capul FMI si e mai complicat, avind in vedere atitudinea de aprobare a guvernantilor romani, indiferent de culoarea politica, vizavi de cerintele organizatiilor internationale. Toate tarile de prin jur au negociat chiar, au pus conditii si au obtinut pozitii mai bune, vizavi de masinile aduse in tara, de exemplu, care nu trebuiau neaparat sa aiba Euro 3, de cotele de import - export si altele. Si Ungaria si Bulgaria au refuzat chiar sa puna in aplicare anumite indicatii ale organismelor internationale si nu au patit nimic, ba chiar sint bine mersi. Evident ca negociatorii respectivelor institutii pun conditii, in fond ne dau bani si atunci trebuie sa facem si ce spun, insa nu tot si de toate, de aia se cheama negociere.
Nu stiu daca vor fi marite salariile la angajatii Postei Romane de catre guvernanti. Nici nu stiu daca trebuie sau nu, daca e intemeiata sau nu masura. Dar cel putin sindicalistii au cererile lor, cu argumentele pe care le-am auzit, iar argumentul guvernului ca le-ar da bani dar nu e voie de la FMI, chiar daca e adevarat, tot a scuza suna. Si ca asta a facut guvernul Nastase, asa o fi, ce sa facem sa vina Nastase inapoi sa le dea de la el? Pe urma de ce nu au protestat si atunci sindicalistii, cred ca ar fi fost mai eficient si mai la obiect, dar asta deja e alta poveste.
Pina la rezolvarea situatiei, datorita perioadei alese, vor fi fara indoiala scandaluri oamenii se vor supara ca nu isi primesc pensiile sau corespondenta, iar postasii se vor supara ca au salarii mici si se vor injura unii pe altii. Si asta nu se intimpla din cauza FMI.