Turismul romanesc, si ma refer in principiu la cel de pe Litoral, este in schimbare de la an la an. Din rau in mai rau. Infrastructura e praf, si nici nu-i de mirare atat timp cat singurele investitii privesc doar bautura de contrabanda, niciodata facturata, si ultimele hituri ale lui Minune, fost De Vito, fost Copilul. Mizeria domneste poate ati vazut mormanele pestilentiale de alge putrede, crabi si pesti in descompunere, sticlele si cojile de seminte, adunate gospodareste cale de vreo patru metri de la mal spre larg, nebagate in seama si crescand amorf pe plaja din Mamaia ca o creatura din "The Blob". Daca ati vazut filmul, veti intelege perfect.
La fiecare debut de sezon, crema micilor infractori migreaza spre Litoral, unde dau lovitura dupa lovitura, complici parca ai "afaceristilor investitori", care-i dau turistului pe mana o camera la "scor" european, dar cu yala stricata si cu un geam care nu se inchide decat pe jumatate. Si atunci, nu mai poti spera decat sa ai bafta de a nimeri de la etajul I in sus. Altfel, toata vacanta in care planuiesti curajos sa-si cheltuiesti agoniseala de-un an e compromisa.
In plus, tratamentul la care esti supus de slujbasii sezonieri ai Marii Negre este mai degraba mitocanesc, decat indiferent. Stimate turist care inca nu ai fost pe Litoral, vei fi jecmanit, prostit, inselat si zeflemit in fiecare carciuma, bar, terasa pe care vei avea proasta inspiratie s-o alegi!
Atunci, care ar fi solutia? Simplu, mergeti la greci. N-o sa va para rau. Sau, mai simplu, mergeti la bulgari. Ar fi cel mai la indemana. Dar ce-ar fi daca am unelti un sabotaj de dimensiuni colosale, sa refuzam in masa macar o saptamana litoralul romanesc?! Sa vedem atunci, in lipsa victimelor, a noastra, pe unde vor scoate camasa de firma "rechinii" afaceristi investitori. Poate ca atunci vor intelege ca averile fabuloase pe care si le cladesc se datoreaza tocmai turistilor, pe care va trebui sa-i pretuiasca, sa-i rasfete si sa-i oblige astfel sa se intoarca tot la ei. Dar, evident, asta ar presupune investitii, si asa cum cred ca-i cunosc pe acesti "baieti destepti", in lipsa victimelor, a noastra, vor sfarsi jecmanindu-se, prostindu-se intre ei.