Chiar daca in nenumarate rinduri s-a spus ca romanii nu se prea omoara cu munca, asa cum vedeam ca o fac altii din Vest sau de prin Japonia, ori China, iata ca si la noi a inceput sa se moara de munca. Zilele astea am putut vedea cum nu unul, ci chiar doi angajati ai unei firme private au murit din pricina faptului ca locul de munca i-a epuizat la maxim. Si asta chiar in situatia in care aveau locuri de munca bine platite, acesti bani putindu-le asigura, cel putin teoretic, si accesul la metode de relaxare.

In cele mai multe companii mari din afara problema asigurarii unor modalitati de relaxare a angajatului face deja obiectul unor pachete incluse in oferta de angajare a firmei in cauza. S-au facut studii si s-a ajuns de multe ori la aceeasi concluzie. In timp un angajat care face exces, si nu ofera organismului posibilitatea sa-si incarce bateriile, aduce pe termen lung mai mult paguba decit cistig angajatorului.

Acum, in Vest, majoritatea celor care recruteaza forta de munca gaseste mai usor candidati pentru anumite posturi ce necesita un mare consum de energie, mai ales daca firmele angajatoare au incluse in pachetele salariale si modalitati de recreere a angajatilor. Asta insa nu a patruns prea mult pe piata noastra a muncii. De fapt aproape ca nu se vorbeste de asa ceva. Pentru ca in multe joburi meseria se invata practic la locul de munca, cunostintele teoretice dobindite prin scoli ajuta, dar nu sint suficiente. Si asta se vede din faptul ca nu toti cei care in scoli au fost in top pot imediat dupa angajare, cind se confrunta cu practica, sa se mentina inca de la inceput in aceeasi pozitie fruntasa.

Am zis ca un angajat sanatos aduce mai multe profituri firmei deoarece epuizarea la locul de munca duce la stres si de aici la diverse afectiuni cardiace, psihice sau neurologice, ori digestive care il pun in citiva ani pe butuci pe dependentul de munca. Cele spuse mai sus sint valabile mai ales pentru angajatii din sectorul privat si mai putin pentru majoritatea celor de la stat. Aici inca mai este valabila zicala "timpul trece, leafa merge", iar daca nu trece, se poate face rost de un certificat medical pentru un binevenit concediu. Altfel cum s-ar putea explica faptul ca in Galati, dintre concediile medicale inregistrate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cele mai multe sint ale angajatilor de la stat, care inca aplica cu succes dictonul potrivit caruia nu e sanatos sa te omori cu munca?

Pentru prea multi angajatori nu pare a fi de mare importanta sa aiba un angajat sanatos, odihnit si cu putere de munca, cei mai multi gindindu-se ca oricind vor gasi pe altcineva si nu isi pun nici macar intrebarea citi bani si timp pierd pina il califica pe inlocuitor.