Foarte sugestive imaginile oferite de o televiziune cu cateva zile in urma referitoare la evenimentele petrecute in zonele inundate si inundabile. Mai precis, printr-o serie de sincroane cu cetateni aflati in localitati expuse pericolului, am putut vedea ca acestia isi inecau amarul lasat de viiturile trecute si se pregateau psihic pentru viiturile ce aveau sa vina, la carciuma. Frumos! Adica, bietii soldati si jandarmi muncesc in mal si ploaie de nu mai pot, iar barbati in toata firea stau si beau prin carciumi. Mentalitate tipic romaneasca. Adica, statul trebuie sa ne ajute dom’le! Iar noi trebuie sa asteptam sa ne salveze lucrurile din case, animalele din curte, sa ne reconstruiasca locuintele, sa ne dea si bani daca se poate.
Iar acest lucru se intampla si pentru ca multi dintre noi ne-am obisnuit cu pomana. Indiferent de unde vine. Ca-i de la stat, de la vreun partid sau de la vedete, ca se poarta acum, ca-i de la UE, pomana face bine romanilor pe oriunde ar fi acestia. Sa nu se inteleaga ca este cineva impotriva ajutorarii celor aflati la discretia apelor. Dar nu credem ca este bine sa se cheltuiasca bani pe reconstructia unor case situate tot in aceleasi locuri inundabile. Iar aceasta greseala s-a vazut pe parcursul acestui an, cand apele au luat podurile reconstruite pe aceleasi amplasamente, au distrus casele in cateva randuri, au afectat infrastructura in exact aceleasi puncte sensibile.
De aceea, Guvernul ar trebui sa inlature cauza, nu sa repare efectul. Degeaba le reconstruieste case celor sinistrati, daca nu le schimba amplasamentul, astfel incat sa fie in afara pericolului. Degeaba incearca sa repare poduri, daca nu investeste in regularizarea albiilor raurilor. Si degeaba despagubeste cetatenii afectati, daca nu dezvolta pentru acestia un program educational, care sa includa metode de aparare colectiva impotriva dezastrelor si sa-i instruiasca pe locuitorii unor astfel de zone sensibile cum sa actioneze in caz de calamitate. La fel cum fac si alte tari, precum Japonia, unde, de la mic la mare, toti stiu cum sa actioneze in caz de cutremur, eveniment la zi in acea tara.