Desi este foarte interesanta mediatizarea unor cazuri de coruptie la nivel inalt care se face in ultima vreme, nu putem sa nu remarcam insa faptul ca celebrele cazuri cu care ne delectam la stiri nu reprezinta focarul coruptiei din aceasta tara. De ce? Pentru ca, asa cum s-a mai spus deja, nici "matusa Tamara", nici afacerile lui Copos cu Loteria, nici scandalul de la bursa, care-i ataca pe Tariceanu, Ionut Popescu si pe alti fosti sau actuali demnitari, nu sunt de natura sa explice adevaratele lucruri rele care s-au facut si se mai fac poate in tara asta si care ne afecteaza pe noi toti.
Fara sa luam cumva apararea celor enumerati mai sus sau a altora prinsi in diverse scandaluri, trebuie totusi spus ca nici una dintre cauzele pentru care se face atat tam-tam nu explica de ce platim gazul atat de scump, de ce creste continuu pretul energiei electrice, de ce s-au vandut pe doi lei intreprinderi care valorau miliarde, de ce s-au pus pe butuci foste companii ale tarii cand puteau fi reabilitate. Cam in aceasta zona ar trebui gasiti coruptii si actele de coruptie. Nu credem ca tine nimanui de cald ca nu stiu ce lider din Opozitie sau de la guvernare se duce sa dea extemporale pe la DNA. Ar trebui sa ne intereseze mai mult de ce trebuie sa platim energia in tara asta la fel ca in Occident, de ce a trebuit sa vindem tot ce aveam mai rentabil (vezi BCR, Petrom, distributia de gaze si energie electrica, telecomunicatiile), cui au folosit aceste tranzactii care ne vor face viata din ce in ce mai grea, de la factura la factura. Aceasta este zona in care trebuie sa caute cei care sunt pusi s-o faca.
In afara de spectacolul mediatic, cool de altfel, nu trebuie sa ne pese prea mult in ce maniera s-au tranzactionat niste imobile de la un particular la altul sau cum au castigat niste baieti destepti la bursa, in timp ce noi ne uitam la televizor la meci. Dar trebuie sa ne pese de ce dam in gropi prin Bucurestiul asta, atat timp cat o firma a primit bani publici ca sa rezolve problema strazilor. Indiferent a cui este firma si ce bunicuta este administrator. ßi tot la fel de bine ar trebui sa cantarim toate stirile care ne sunt varate pe gat seara, la jurnale, si sa ne gandim unde este fair-playul unor companii care au datorii de miliarde la bugetul de stat si cu toate acestea au bani sa-si etaleze siglele pe maiourile unor sportivi.