Da-i, Doamne, romanului mintea cea de pe urma, se spune - in popor - de foarte multa vreme. Adica, macar in ultima clipa, cand inca se mai poate salva, omul sa ia o decizie viguroasa si inteleatapta. Inainte de un dezastru iminent. Criza financiara si economica este un un moment de "urma", fara nicio legatura cu "urma scapa turma", fiindca asta ar insemna pentru politicienii romani o ingopare a democratiei.
In acest registru, pozitiv, pare sa se inscrie si presedintele Romaniei Traian Basescu. Dupa ce, vrand nevrand - dar la dorinta sa experesa, a impus o lege a votului uninominal, acum respectiva lege nu-i mai este pe plac. A avut consilieri prosti? Au fost perlamentarii PD-L indusi in eroare cand au acceptat formula de redistribuire a voturilor la adoptarea in Parlament a Legii uninominalului? Sau, pur si simplu a fost aceasta lege un moft prezidential care, indiferent in ce forma, trebuia promovat si aplicat?.
Sigur, abia acum se vede ca PNL a fost principalul beneficiar al Legii uninominalului este PNL, la fel cum cel mai mare perdant este PSD, lucru pe care nici liberal-democratii si nici Traian Basescu nu-l acuza, nici macar nu-l invoca.
Nu se stie daca intr-o alta redactare a Legii uninominalui PD-L ar fi avut mai multi parlamentari decat acum. Sigur este ca presedintele Basescu deplange faptul ca o parte a electoratului a fost defavorizata de noul sistem al alegerilor parlamentare si nu este nemultumit de faptul ca au intrat in Parlament candidati cu doar doi la suta dintre votantii unui colegiu.
Experiment nereusit, spune unul dintre consilierii prezidentiali. Ce-a facut dumnealui, prieten al ONG-urilor care s-au batut pentru votul uninominal? Nu si-a dat seama, el si prietenii sai, de un eventual dezastru? N-a fost dezastru, dar nici bine nu este. Insa, dezastru ar fi pentru acest consilier prezidentiali si altii cativa de-acolo sa fie dati afara, cu matura, de Traian Basescu.