Oricat ar parea de ciudat, autosuspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al PSD este importanta mai mult pentru PSD decat pentru romani, in general. ßi asta pentru ca romanii s-au despartit de mult de domnul Adrian Nastase.
Dupa aroganta cu care fostul prim-ministru si presedinte de partid si-a anuntat decizia, subliniind ca aceasta ii apartine in exclusivitate si ca este doar provizorie, pana cand Justitia va arata ca este curat ca lacrima, se parea ca niciuna din minciunile ori strambatatile cu care romanii s-au obisnuit de 16 ani incoace nu va fi schimbata. Cand, iata, s-au pornit loviturile de teatru. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a iesit la rampa si a vorbit despre recenta decizie a lui Nastase in termeni de necrolog: "Trecem printr-un moment greu pentru partidul nostru si pentru fiecare dintre noi (...), dar trebuie sa mergem mai departe, sa invatam din lectiile trecutului..." Asadar, pentru actuala conducere a PSD, Adrian Nastase este, daca nu deja defunct politic, oricum, un personaj de domeniul trecutului. Pentru ca, indiferent de hotararea Justitiei, pe care domnul Nastase se bazeaza atat de mult, domnul Geoana a apasat puternic asupra implicatiilor politice si morale ale scandalului de avere in care este implicat autosuspendatul presedinte executiv al PSD.
Ce va spune Justitia in cazul lui Adrian Nastase este totusi greu de anticipat. Asta, deoarece, la numai cateva minute dupa aparitia sa la rampa, am asistat la o intamplare juridica mai putin obisnuita in ultima vreme: judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis cercetarea lui Dan Ioan Popescu, care nu poate justifica provenienta unei averi de 46 de miliarde de lei. Faptul este fara precedent pentru un cap pesedist.
Oricat s-a straduit avocatul acestuia din urma sa asigure pe toata lumea ca e vorba de o hotarare "provizorie" sau de "o procedura preliminara", este clar ca in Justitia romana incepe sa se intample ceva. In plus, daca problema morala, invocata de Geoana in cazul lui Nastase, se refera la incompatibilitatea dintre calitatea de presedinte executiv al unui partid social-democrat si averea impresionanta a acestuia, de ce n-ar functiona acelasi principiu si in cazul domnului Dan Ioan Popescu?!
Dincolo de toate hotararile instantelor ori de dezbaterea morala privind averile lor, figurile domnilor Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu transpirand pe toate canalele TV in explicatii nevinovate nu mai conving pe nimeni. Coarda autosuspendarii, prin care cei doi capi pesedisti au sperat sa ramana agatati de putere, deja s-a rupt.