Un comunicat sec anunta ieri ca procurorii bucuresteni au trimis in judecata trei persoane in dosarul "Motorock". Cu alte cuvinte o parte a justitiei si-a facut treaba si a gasit de cuviinta ca doar trei persoane trebuie sa plateasca pentru moartea unui copil.

Imi aduc aminte cu durere de inmormintarea acelei fetite. Nu-mi ies din minte disperarea si tipetele mamei Claudiei. Erau strigatele unei mame careia destinul i-a harazit sa traiasca mai mult decit copilul sau. Pentru toata acea tragedie parintii Claudiei nu vor putea primi nici o compensatie. Chiar daca s-au constituit parte civila in dosarul care va fi judecat de magistratii galateni, nimic nu le va putea sterge din suflet durerea.

A trecut aproape un an, iar "careul vinovatilor" pare ca a iesit la iveala. Mi-am adus insa aminte de o declaratie pe care edilul a facut-o intr-o conferinta de presa atunci cind se declansase urmarirea penala si cind trebuia sa dea o declaratie in calitate de invinuit. Primarul spunea la acea vreme ca nu a fost nici la Parchet, nici la Politie pentru a da cu subsemnatul, dar ca a venit cineva si i-a luat totusi o declaratie.

Plecind de la aceasta afirmatie a primarului am aflat ca intr-adevar o politista a mers la biroul edilului sef pentru a-i lua acestuia declaratia in calitate de invinuit. Acesta era prea ocupat cu treburile urbei si pe deasupra nu se face ca un primar sa fie vazut de prostime la Politie!

Cei care se ocupau de acest dosar au ridicat din umeri si au pus pe tapet o problema destul de spinoasa - cea a precedentului creat. "Oricare dintre cei care au probleme cu legea ne poate cere acum sa mergem noi la ei, la birou, pentru a le lua declaratii. Ce s-ar intimpla in asemenea caz? Precedentul este foarte grav", este parerea celor din apropierea cazului. Au facut la acea vreme un referat care se afla la dosar. Un referat care sublinia tocmai aceasta problema, pentru ca era una grava. Tocmai de aceea mi-a atras atentia o fraza din rechizitoriul dosarului intocmit de cei de la Bucuresti. "De precizat ca invinuitul Nicolae Dumitru nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, este casatorit. Pe parcursul cercetarilor a avut o conduita corespunzatoare, prezentindu-se la chemarea organelor de urmarire penala si relatind circumstantele in care a avizat cererile Asociatiei Dunarea Motor Club Galati". Si acestea sint si unele dintre motivele de scoatere de sub urmarirea penala a primarului.

Cu siguranta procurorii din Bucuresti nu stiau de declaratiile facute de edil in acea conferinta de presa si, daca stiau, nu le-a pasat prea mult. Pina la urma se dovedeste pe zi ce trece ca traim in orasul lui Papura Voda!

Sentimentul de vina n-ar trebui sa ne paraseasca pe nici unul niciodata. Pentru ca tot timpul sintem vinovati de ceva, chiar si pentru simplul fapt ca ne ascundem in tacere.