Romania se dovedeste in continuare a fi un stat sarac si, mai mult decat atat, o tara care nu a stiut sa-si negocieze prea bine integrarea. Numai asa se poate explica pofta cu care autoritatile romanesti adopta toate taxele si recomandarile care se aplica in UE. Exemple sunt destule. Una dintre aceste taxe este cea de prima inmatriculare. Autoritatile de la Bucuresti au aplicat-o asa cum le-a convenit, favorizand dealerii si producatorii de masini noi si defavorizand, chiar punand pe butuci, comerciantii de masini second-hand. Si asta chiar cu riscul unui proces cu Uniunea.
Si in privinta recomandarilor si a reglementarilor care opereaza in UE, Romania face drepti si le adopta fara sa gandeasca. Asa s-a intamplat cu cota de lapte, spre exemplu. S-a facut atat de mult tam-tam cu faptul ca fermierii romani nu s-au incadrat in termenele de solicitare a cotelor de lapte, ca nu vom putea folosi cota de lapte acordata la nivel national si altele de acest fel. Iata insa ca la nivelul UE se discuta foarte transant eliminarea acestei cote. Si asta pentru ca s-a dovedit ca sunt state, cum ar fi Italia, care n-au inghitit cota de lapte impusa de Bruxelles si au produs si peste aceasta limita, an de an. Adica Guvernul italian a inteles ca producerea si comercializarea laptelui sunt principalele activitati a sute de mii de tarani si nu ii poate lasa pe acestia fara munca lor traditionala.
Nici la capitolul "tuica" Roma-nia n-a stiut sa explice cancelariilor occidentale ce inseamna producerea ei, ca traditie si ca indeletnicire de baza, si a adoptat normele impuse de UE, impozitan-du-i si chiar scotandu-i in afara legii pe unii producatori. Exemplele pot continua cu branza, cu salamurile si carnatii si cu multe alte produse, cu care pe vremuri ne laudam. Acum, inainte de Sarbatori, nici mieii romanesti nu se mai pot vinde ca altadata, si asta tot din cauza unor norme aberante, in total dezacord cu datinile noastre.
Iar toate acestea se intampla pentru faptul ca am negociat aderarea de pe pozitia unei tari de mana a treia, de pe pozitia unei tari sarace. Asa se explica faptul ca am acceptat sa aplicam si sa implementam norme care incalca traditia romaneasca, norme care nu se regasesc in viata acestui popor si pe care niciun regim totalitar nu a reusit sa le impuna.