Oficial, in Italia traiesc de pe azi pe maine intre 140.000 si 160.000 de mii de rromi, si neoficial peste 300.000, cazati in corturi si baraci la marginea marilor orase. Traiul lor ingalat si zgomotos, indeletnicirile si obiceiurile lor, indiferent care sunt acestea, dar oricum profund "neoccidentale", au inceput sa-i irite pe peninsulari, care acuza politica mult prea toleranta a Guvernului italian. Si i-au iritat atat de tare, incat unii, mai dementi, au purces la a arde de vii patru copii romani de etnie rroma. "Scopul nostru este sa-i eliminam pe rromii numerosi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursura umanitatii. Suntem satui de actiunile lor criminale", spun ceilalti criminali, italienii rasisti, membri ai GAPE - Grupul armat pentru epurare etnica.
Intoleranta occidentalilor fata de rromii din Romania a atins cote maxime - si aici nu vorbesc doar despre italieni, caci si in Franta s-au ars rromi romani cu masina cu tot - ba chiar s-a transformat in ura de rasa. Si mai grav este ca aceasta ura de rasa s-a extins asupra tuturor romanilor, fie el moldovean, oltean sau tigan de pretutindeni. De pilda, la meciul Lazio - Dinamo, italienii au scandat "tiganii romani" si "romane, ma-ta e o curva". Pentru ei, italieni, spanioli, englezi, francezi etc noi suntem tiganii nepoftiti ai Europei.
Nici in tara lucrurile nu sunt tocmai roz. Aproape 40% dintre repondentii unui studiu realizat de Romani Criss, toti romani, unii chiar parlamentari sau ziaristi, vor segregarea tiganilor, ii vor mutati intr-un oras al lor, ba chiar intr-o tara a lor. Iar la acestia se mai adauga un procentaj de 7% de repondenti care se vaita ca nu mai traieste Antonescu. Solutiile acestora din urma, si nu sunt putini, pentru problema rromilor din Romania sunt "pistolul", "moartea" sau "groapa de gunoi", solutii agreate mai degraba de KKK, decat de o tara ce se vrea europeana.
Caci de asa-numita "problema a rromilor" se vorbeste de patru mandate incoace. UE ne-a urecheat de cate ori a avut ocazia, si a avut-o des, si ne aminteste mereu ca nu am rezolvat-o. Au trimis fonduri uriase, bani care s-au evaporat in interese obscure si romaneasca "miserupeala", au trimis specialisti, sfatuitori, si degeaba. Problema rromilor din Romania nu numai ca nu s-a rezolvat, ba chiar se adanceste in dificultate. Acesti oameni trebuie luati din corturi si bagati in case decente (cu banii aia de la UE) trebuie scolarizati si educati, luati in evidenta si sprijiniti, trebuie invatati sa munceasca, trebuie fortati sa se integreze. Repede. Pentru ca altfel, vorba distinsului rrom Madalin Voicu, Romania se va scrie in curand RROMANIA, iar indicativul de tara cu care ne vom recomanda in Occident va fi RROM.