Conform unui studiu citat de Reuters, componenta demografica a Statelor Unite se va schimba radical pana in 2050, iar albii, care in prezent sunt majoritari, vor deveni minoritari. Albii alcatuiesc acum 66% din populatia americana, dar vor ajunge la doar 47% in urmatorii 42 de ani. Acest lucru se va datora faptului ca populatia alba are o rata destul de scazuta a natalitatii, in timp ce populatia altor comunitati, cum ar fi negrii, dar mai ales hispanicii, au rate foarte ridicate ale natalitatii.
Un lucru cat se poate de veridic, care se poate intampla si in Romania. Romanii vor deveni minoritari, iar rromi se vor inmulti pana vor fi majoritari. Diferenta este ca in Romania nimeni nu are curajul sa realizeze si sa faca public un asemenea studiu. Dar fiecare o gandeste. A gandit-o si un parlamentar, dar acum replica lui e intrata in seria "memorabilelor de la parlamentare". Adrian Pascuta, reprezentantul Partidul Romania Mare spunea: "...ne putem aduce aminte ca, in urma cu putin timp, sarbii erau majoritari in Kosovo. In urma cu 50 de ani nimeni nu-si imagina ca leaganul civilizatiei sarbesti va fi coplesit numeric de albanezi. O problema asemanatoare, la fel de complicata avem si in Romania. Populatia de rromi este in continua crestere. Se pare ca in prezent sunt peste 2 milioane, iar daca datele si previziunile specialistilor in probleme democratice se confirma, in 2050 rromii vor deveni majoritari in Romania. Speram sa nu se intample asa, dar nu putem sa ignoram problema..."
Problema majoritatii rromilor peste 50 de ani se discuta si pe bloguri. Unii se gandesc sa invete de acum limba romanes, pentru a prinde un loc bun in parlamentul majoritarilor. Altii se gandesc la modul in care se vor comporta rromii cu romanii, cei care i-au discriminat zeci de ani. "Cele mai importante trasaturi ale identitatii individuale sau de grup la rromi sunt limba materna si religia, pe care le-au pierdut insa; la ora actuala pe rromi ii uneste discriminarea la care sunt supusi de majoritari peste tot in lume", explica Dan Oprescu, expert in problematica minoritatilor in cadrul Agentiei Nationale pentru Romi (ANR).
Ceea ce s-a intamplat in Kosovo ar trebui sa ne ingrijoreze, dar nu maghiarii sunt problema. Istoria ar putea sa ne dea o lectie pe care am anticipat-o, dar nu am spus-o deschis.