La ultimul editorial am provocat controverse, dar am iscat si nasterea unor scenarii destul de reusite din punct de vedere al fictiunii. Ba chiar la redactie s-au primit drepturi la replica pentru un editorial. Lucru destul de rar.

Dar sa abandonam subiectul si sa ne indreptam spre ce s-a intimplat in ultima saptamina prin Galati si prin tara. Eram aproape, ca galateni, sa avem un ministru al Economiei, pe Mircea Toader. Din pacate varianta a cazut pentru moment. Motivul este simplu: numirea sa in functie trebuia votata de Parlament, iar conservatorii au spus “pas”, tinind cont si de atacurile repetate ale lui Toader asupra partidului voiculescian.

Sa ne indreptam atentia putin si spre Combinat, unde treburile intre sindicate nu sint tocmai corecte. Vechiul sindicat, reprezentat de Maricel Oancea sau Mircea Scintei, este unul destul de controversat, in timp ce miscarea sindicala mai noua - Solidaritatea lui Gheorghe Tiber - nu a stiut cind sa se opreasca din atacurile impotriva FSS si a conducerii Mittal Steel. Din acest motiv conducerea Combinatului refuza sa negocieze cu Tiber.

Pentru rezolvarea problemei saptamina aceasta s-a vehiculat ideea unei fuziuni care ar fi ajutat ambele sindicate, atit Solidaritatea, cit si FSS. In cele din urma alianta nefireasca a cazut, iar atacurile lipsite de respect au inceput sa curga. Toata aceasta isterie sindicala s-ar putea termina in momentul in care siderurgistii galateni vor avea curajul sa opteaze clar ce sindicat doresc sa-i reprezinte si nu se vor speria de amenintarile cu disponibilizarea. Insa, cum nu cred ca siderurgistii vor avea prea curind tupeul de a-si cere drepturile si de a nu mai permite unor sindicalisti sa traiasca bine pe spatele lor, situatia se va perpetua si la anul.

Dar sa revin, pe ultima suta de metri, la subiectul Universitate, cel care mi-a atras multe critici. Universitatea are un nou rector in persoana lui Viorel Minzu, o persoana destul de inteligenta si cu spirit reformist. Temerea mea este sa nu aiba prea multe datorii de platit pentru obtinerea functiei, iar bunele intentii sa se piarda pe drum.

A, si o ultima adaugire: Emil Constantin a multumit studentilor ca l-au votat la alegerile pentru functia de rector, recunoscindu-se astfel ca am avut dreptate cind am scris ca Liga a votat in corpore pentru membrul PSD.

Galatiul a devenit un oras din ce in ce mai agitat. Lipsa de abilitate nu l-a pus pe Mircea Toader in fruntea Ministerului Educatiei. Tot acelasi motiv face ca Solidaritatea lui Gheorghe Tiber sa fie al doilea din Mittal Steel.