Reprezentantii Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti au prezentat recent eurobarometrul de opinie publica in Uniune, care cuprinde, pentru prima data, un raport national pentru Romania, realizat pe baza unor sondaje de opinie efectuate la sfirsitul anului 2004 pe un esantion reprezentativ de peste o mie de persoane cu virsta de peste cincisprezece ani. Obiectivul raportului pentru Romania este acela de a arata cum privesc romanii Uniunea Europeana, problemele din tara si institutiile nationale si europene. Astfel, chiar daca Biserica ocupa inca primul loc al increderii romanilor, cu 82%, noutatea acestui barometru este data de faptul ca locul doi este ocupat de Uniunea Europeana. Rezultatele sondajelor efectuate demonstreaza limpede ca 74% din romani au incredere in institutiile Uniunii Europene, ceea ce reprezinta un scor maxim pe Uniune. in ceea ce priveste neajunsurile pe care romanii le asociaza integrarii europene, acestea se refera la cresterea traficului de droguri, la taxele catre Uniune si o ingrijorare pentru domeniul agricol. Totodata, a rezultat ca romanii detin putine informatii despre institutiile si normele europene si despre fondurile de care va beneficia Romania dupa aderare. Sint, de asemenea, destul de putini cei ce stiu care va fi contributia tarii noastre la bugetul UE, cind si cum va fi platita aceasta.

Mass-media au furnizat, in ultima perioada, citeva informatii importante pe aceasta tema, mai cu seama dupa ce a fost facut public textul agreat al Tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Documentul ce urmeaza sa fie semnat pe 25 aprilie in Luxemburg porneste de la premisa ca Uniunea Europeana va continua sa monitorizeze indeaproape pregatirile de aderare ale Romaniei si Bulgariei, realizarile acestora, precum si modul de implementare a angajamentelor asumate in toate domeniile aquis-ului comunitar. in acest sens, Comisia Europeana va continua sa elaboreze rapoarte anuale de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, formulind recomandari daca va fi cazul.

Tratatul de aderare stabileste numarul de europarlamentari la 35 pentru Romania si 18 pentru Bulgaria. Acestia vor avea mandat in perioada dintre aderare si 2009, anul inceperii unui nou mandat al Parlamentului European. inainte de 31 decembrie 2007, Romania si Bulgaria vor trebui sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European, prin vot direct si universal. Pina atunci, romanii si bulgarii vor fi reprezentati in legislativul european de 35 si, respectiv , 18 parlamentari desemnati din parlamentele nationale. De la data aderarii, contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene va fi de 42.300.000 euro, care vor fi platiti in opt rate egale, esalonate in intervalul 31.05.2007 - 30.11.2011 si achitate la date deja stabilite concret.

Pe linga toate acestea, este foarte important de retinut faptul ca, potrivit Tratatului, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi aminata in conditiile nerespectarii clauzei de salvgardare. in toamna acestui an Consiliul va realiza un raport detaliat asupra progreselor inregistrate de Romania pe baza caruia ar putea decide ca data aderarii sa fie aminata cu un an, pentru ca aceasta sa se produca la 1 ianuarie 2008. Urmeaza, asadar, o perioada solicitanta pentru Romania care, in urmatorii doi ani, trebuie sa demonstreze ca are vointa si capacitatea de a finaliza angajamentele asumate la negocierile de aderare.