Vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau indreptateste citeva comentarii. Unul dintre acestea are in vedere faptul ca, initial, partea romana nu a fost convinsa ca are timpul fizic necesar pentru a pregati o vizita oficiala la cel mai inalt nivel, dar urmare a determinarii sefului statului roman, toate detaliile au fost stabilite de catre cele doua parti in mai putin de 24 de ore. Unii comentatori au apreciat prezenta presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova ca pe o sustinere a procesului democratic din aceasta tara pentru care alegerile parlamentare si prezidentiale din Romania pot servi un exemplu in vederea unui demers similar corect. Nu a fost exclus nici faptul ca adesea in politica asemenea miscari absolut surprinzatoare urmaresc efecte punctuale, in acest caz consolidarea Romaniei in spatiul Marii Negre putind fi unul dintre acestea.

intrebat daca vizita lui Traian Basescu la Chisinau va duce la cresterea sustinerii actualei puteri in rindul opiniei publice, Iurii Rosca, presedintele PPCD, unul din liderii Opozitiei, a precizat ca simpatizantii comunistilor moldoveni sint filorusi si ca, din acest punct de vedere, vizita presedintelui Romaniei poate reprezenta un dezavantaj. Totusi, specialisti in diversiuni menite sa deruteze electoratul, reprezentantii Partidului Comunistilor din Republica Moldova distribuie calendare personalizate, cu secera si ciocanul in stinga dar si cu un DA mare in dreapta, sugerind succesul Aliantei la recentele alegeri din Romania si modul pasnic in care a avut loc transferul de putere, asa cum ar trebui sa se intimple si in Basarabia. in context cercurile politice si diplomatice preocupate de acest spatiu au considerat surprinzatoare afirmatia consilierului prezidential Andrei Plesu care, inaintea vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau, l-a indicat drept invingator pe neo-kominternistul Vladimir Voronin, motivind ca toate informatiile venite din Republica Moldova arata ca procentele din sondaje ii sint masiv favorabile acestuia si ca este destul de probabil ca el sa fie cistigator.

Multe comentarii releva, apoi, faptul ca vizita presedintelui Romaniei la Chisinau reprezinta un pas important in detensionarea relatiilor dintre cele doua tari, avind in vedere ca vizita precedenta a unui sef de stat roman in Republica Moldova a avut loc in urma cu sase ani. Traian Basescu a promis ca Romania va fi cel mai puternic avocat al Republicii Moldova pentru integrarea ei in Uniunea Europeana si i-a sugerat lui Vladimir Voronin ca la orice fel de probleme sa incerce mai intii un telefon la Bucuresti, unde va gasi intotdeauna un raspuns prompt si favorabil solicitarilor de orice fel. Un prim argument in acest sens este decizia Romaniei de a da energie electrica Moldovei, despre costuri urmind sa se discute abia la vara. Multumind pentru vizita, presedintele Voronin a declarat ca nu poate fi normal ca doua state vecine sa fie "in situatie inghetataā€¯, adaugind ca este foarte satisfacut de sustinerea primita din partea lui Traian Basescu in rezolvarea multor greutati cu care se confrunta Republica Moldova, inclusiv in solutionarea problemei Transnistriei.

Nu au intirziat nici comentariile care fac legatura intre vizita rapida a lui Traian Basescu la Chisinau si declaratia atribuita presedintelui Putin de catre presedintele Estoniei conform careia Rusia este gata sa anuleze pactul Ribbentrop - Molotov, care delimitind sferele de influenta de la Marea Baltica la Marea Neagra intre Reich-ul hitlerist si imperiul rosu al lui Stalin, a pecetluit fie disparitia de pe harta a unor state independente si suverane, fie amputarea lor fara mila.