Pelerinaj fara sfarsit pe Dealul Patriarhiei. Din avion, Bucurestiul se vede noaptea, probabil, sublim, luminat de sirurile de lumanari aprinse. Patriarhul Teoctist si-a gasit pacea, dupa o viata de slalomuri grele printre regimul comunist si credinta ortodoxa. Vineri, Romania il va inmormanta pe cel de-al cincilea patriarh, in ultimul loc ramas liber in Catedrala patriarhala, langa intaiul patriarh al BOR Miron Cristea, cel de-al doilea - Nicodim Munteanu - si al patrulea, Iustin Moisescu. Patriarhul Iustin Marina a fost inmormantat, potrivit vointei sale, in cripta Manastirii Radu Voda, nu departe de dealul Patriarhiei. Si Prea Fericitul Teoctist ar fi visat sa se odihneasca in alt loc decat Dealul Patriarhiei, in Catedrala Neamului, pe care nu a mai apucat sa o vada ispravita. Dar Palatul Mitropoliei, in care se va odihni, este cel pe care Patriarhul l-a salvat de la demolare, infruntandu-l pentru aceasta pe Ceausescu chiar in primul sau an de pastorire a BOR.
Presa dezvaluie ca pe o mare gaselnita faptul ca, din Colegiul electoral care il va alege in septembrie pe viitorul patriarh fac parte numerosi politicieni. Colegii nostri nu au, probabil, de unde sa stie, ca toti patriarhii Bisericii Ortodoxe au fost alesi astfel, de conclavuri in care politicienii vremii aveau un cuvant greu. Acum, bomba de presa este intradevar cu impact la populatie, mai putin increzatoare in clasa politica corupta decat a fost in 1925 sau 1939, mai libera sa se exprime decat in 1948, 1977 sau 1986 (anii alegerii precedentilor patriarhi). Problema este deci nu faptul ca politicienii nostri au un cuvant in alegerea patriarhului, ci faptul ca in colegiu se gasesc persoane fara credibilitate morala.
Dar acolo, in Dealul Patriarhiei, moralitatea politicienilor pare sa-si piarda intelesul ei profan. De la poalele dealului vegheaza statuia impunatoare a lui Barbu Catargiu, prim-ministrul conservator ucis pe cand se urca in caleasca, dupa o sedinta furtunoasa a Camerei in care s-a opus reformei agrare, privita ca o "incalcare a legii". Acesta este locul in care 4.000 de credinciosi s-au perindat, in doua zile, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui ce a pastorit Biserica Ortodoxa din 1986. Credinciosi crestini ortodocsi, catolici, musulmani, iudaici. Personal, m-a surprins absenta sau prezenta neobservata in acest alai a reprezentantilor Casei Regale.
Tot personal, am ramas in minte cu imaginea Patriarhului Teoctist rugandu-se pentru ploaie, in zilele de canicula abia trecute. Poate e un semn ca, a doua zi dupa moartea Patriarhului, ploaia rasfata pamantul in toate regiunile tarii. (Tudor Lavric)