Dupa semnarea Acordului de acces al SUA la facilitati militare de pe teritoriul Romaniei, Condoleezza Rice a tinut un discurs. La un moment dat, distinsa trimisa a Washingtonului a zis:

„Eram cu presedintele Bush cand a tinut acel discurs in ziua aceea foarte dificila de iarna, cand dintr-o data a iesit, am vazut curcubeul si am inteles cu totii ca acesta este un simbol al unei relatii nascande noi, frumoase, intre Romania si SUA. Si de atunci s-a demonstrat ca, intr-adevar, Romania este unul dintre aliatii nostri, prietenii nostri cei mai buni, un prieten cu care impartasim credinta ca aceia care au acum norocul de a se afla de partea cea buna a istoriei, in ceea ce priveste libertatea, sunt obligati fata de ceilalti care insa nu s-au bucurat de binecuvantarea libertatii. Deci suntem obligati fata de ei sa-i ajutam sa beneficieze de libertate. Asadar, SUA si Romania nu sunt doar prieteni, ci frati in Afganistan, in Balcani“.

In partea portocalie a presei si in Coalitia de guvernare, aceste spuse au facut sa infloreasca un sentiment de mandrie mai mult decat nationala.

Nu s-a spus de-a dreptul. S-a sugerat insa cu dibacie. Mai inainte, Condoleezza Rice poposise la Berlin. Pentru nemti, Domnia sa n-a avut astfel de cuvinte. Teutonilor nu le-a zis „frati“!

La taifasul de la Sinteza zilei de miercuri seara de pe Antena 3, raspunzand unei intrebari, am sustinut ca asa ceva oaspetele american nu si-ar fi permis nici in vis.

Pentru ca secretarul de stat SUA e un bun politician. Si un bun politician stie ca intr-o tara precum Germania a spune astfel de vorbe dulci cetatenilor implica un risc urias.

Riscul ca presa, parlamentul sa-ti sara in cap.

Pentru ca astfel de dulcegarii sunt jignitoare in cazul unei societati democratice mature si, deci, lucide. Lasa sa se inteleaga ca-i crezi pe membrii respectivei societati, aborigeni, lesne de dat gata cu un sirag de margele.

De ce le-a folosit in cazul nostru? Pentru ca stia: societatea romaneasca de azi n-a depasit stadiul aborigenilor. Sau, ca sa fiu si mai bland, n-a depasit stadiul fetelor de pension, gata sa se dea in schimbul unor vorbe dulci.