Cam toate incep sa se scumpeasca, la nici doi ani de la aderarea la UE. Nu fac intamplator aceasta corelatie temporala. Dupa ce, mai bine de trei ani, tara noastra si-a dovedit potenta in a sustine o crestere economica reala, urmata si de o revigorare a nivelului de trai, iata ca, la un an si jumatate dupa integrarea in UE, Romania da primele semne de slabiciune, iar moneda nationala sta din nou la cheremul celei europene.
Visele frumoase incep sa se destrame. Benzina s-a scumpit, in unele cazuri depasind pretul celei din occident, motorina la fel, se scumpesc gazele naturale, s-a scumpit uleiul si celelalte alimente de baza, toate preturile din toamna anului trecut se inmultesc acum cu 1,5 si chiar cu 2. Cam asta-i realitatea pe care incepem sa o constientizam.
Explicatii sunt multe si se pot imagina si mai multe. Ca ne aliniem la preturile europene, ca toate scumpirile sunt o consecinta a crizei mondiale, care a izbucnit anul trecut, dar se resimte abia acum si pe la noi, ca rusii vor sa controleze toata Europa prin pretul gazelor, si cate si mai cate astfel de motive.
Defapt, ni se arata coltul clasei. Suntem trimisi in banca noastra, acolo unde trebuie sa stam. Şi ata, prea am luat-o razna!
Totul a inceput in anii '90. Imediat dupa "valtoarea" din 1989, mai multe milioane de romani au devenit proprietari pe apartamentele lor, pe terenuri si cladiri. Cu toate problemele anilor 90, cu toata inflatia ridicata, cresterea somajului, cu toate convulsiile sociale ale acelor ani, cetatenii nostri au dus-o totusi din ce in ce mai bine. Si asta datorita proprietatilor imobiliare. Casele, apartamentele, terenurile s-au scumpit continuu si au adus profituri bune celor care le-au avut in proprietate. Prin tranzactiile imobiliare romanii si-au sustinut nivelul de trai.
Asta a speriat si Occidentul. Initial, incantati de puterea de cumparare a romanilor, europenii ne-au invadat cu super-marcheturi si altele ca ele, facand din tara noastra cel mai mare consumator din UE. Fenomenul, foarte profitabil de altfel, trebuie insa controlat. In opinia diriguitorilor acestei lumi, sau parti a lumii, Romania trebuie sa ramana un mare consumator, o imensa piata de desfacere, dar romanii nu trebuie sa-si depaseasca conditia si trebuie sa ramana cu o putere sub-medie de cumparare, care sa-i determine sa consume din piata locala. Cam asta se vrea. Cum se poate realiza? Extrem de simplu. Corelarea preturilor la produsele energetice si alimentele de baza cu cele ale Europei dezvoltate. Asa ii readuci pe romani la adevarata lor stare sociala. (Mugur Istode)