Adevarul nu include numai rezultatul, ci si calea care duce la el, spunea Karl Marx. H. Mann il completeaza spunand ca, din pacate, minciuna nu-si alege ca unealta numai oameni necinstiti. Iar J. Wassermann ne invata ca unui anumit soi de oameni ai datoria sa le spui adevarul in orice imprejurare, adica celor de la care vrei sa afli si tu adevarul. ßugubatul Mark Twain ne indeamna cu simplitate: spune adevarul, si atunci nu va trebui sa mai tii minte nimic. In fine, ca sa venim si pe pamant romanesc, Alexandru Vlahuta ne sfatuieste sa ne pazim de mincinosul care amesteca si putin adevar in minciunile lui.
Adevarul a fost dorit dintotdeauna de elite, dar numai pentru ele, motiv pentru care, chiar daca l-au aflat, nu l-au spus niciodata integral oamenilor de rand, maselor. In lumina celor cateva reflectii citate la inceput, adevarul e doar rezultatul luptelor dintre grupurile de interese, ca sa citam si clasici in viata. In aceeasi lumina, nu trebuie sa ne asteptam ca raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, coordonata de politologul international Vladimir Tismaneanu, sa fie si onest. Raportul, dupa ultimele informatii, il va obliga pe presedintele Traian Basescu sa condamne oficial comunismul romanesc ca fiind un regim impotriva firii. Finalul n-are cum sa ne ingrijoreze, fiindca tot comunismul planetar a fost impotriva firii, de la emanatie la aplicarea si inmormantarea lui. Ne ingrijoreaza doar faptul ca primele semnale confirma o banuiala mai veche. Raportul va condamna comunismul romanesc doar in componenta lui aplicata plenar de la Dej incoace, nu si radacinile lui.
Tismaneanu deja ne spune cateva nume vinovate ca au servit comunismul: premieri comunisti sau activisti "gen Ion Dinca, ßtefan Andrei, Dumitru Popescu, Ion Iliescu". E clar unde bate raportul, fiindca nu se spune, cel putin pana acum, nimic de Silviu Brucan sau despre comisarii si asa-zisii voluntari care au venit in Romania pe tancurile sovietice pentru a "implementa" comunismul. Sunt bine cunoscute numele acestora: Valter Roman, Ana Pauker, Leonid Tisminetki, ultimul fiind chiar tatal lui Vladimir Tismaneanu.
Raportul comisiei Tismaneanu va condamna deci comunismul national romanesc, pornind de la o teza a lui Stalin: "Romania este un stat multinational. In el traiesc romani, evrei, slavi. Cum vor comunistii romani sa construiasca partidul (comunist) numai din romani? Ei trebuie sa-si aminteasca faptul ca, daca partidul va fi de clasa, social, va creste; daca va fi de rasa, atunci va pieri". Ceea ce s-a si intamplat.