Raportul Comisiei Europene favorabil integrarii in UE Romaniei si Bulgariei incepand cu 1 ianuarie 2007 are o semnificatie aparte nu doar pentru cele doua viitoare noi membre ale organizatiei, ci si pentru Republica Moldova si statele din Balcanii de Vest, care doresc obtinerea statutului de membru asociat, detinut pana in momentul aderarii de toate tarile est-europene. Pentru Republica Moldova, obtinerea acestui statut are o importanta absolut cruciala, dat fiind faptul ca oficialii europeni au subliniat destul de clar ca, dupa 2007, extinderea Uniunii are nevoie de o pauza.
Neavand granita decat cu UE (Romania) si Ucraina, guvernata de rusofilul Victor Ianukovici (tara oricum "fara perspective imediate de aderare" la UE, conform declaratiei Comisarului european pentru Afaceri Externe, Benita Ferero-Waldner), pentru guvernantii de la Chisinau se pare ca a sosit momentul unei "separari a apelor". Fie doresc continuarea eforturilor de europenizare (dar in aceasta situatie singura ramasa este apropierea sincera de Romania), fie reintra in sfera de dominatie a Rusiei, care sprijina mai mult sau mai putin fatis regimul separatist ilegal de la Tiraspol.
In acest context, absenta presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, si a ministrului de Externe Andrei Stratan de la Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti este cel putin bizara, in conditiile in care in cele trei zile ale reuniunii vor fi prezenti presedintele Frantei, Jacques Chirac, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn. Mai mult, Moldova este membru cu drepturi depline al Organizatiei Internationale a Francofoniei, statut obtinut si datorita sprijinului Romaniei.
Daca problema circulatiei persoanelor de-o parte si de alta a Prutului s-ar putea rezolva prin faptul ca o mare parte a cetatenilor moldoveni au dreptul la cetatenia Romaniei sau Bulgariei, chestiunea comertului este indisolubil legata de stabilirea de catre oficialii europeni a unui semn de egalitate intre aceasta tara si cele din regiunea Balcanilor de Vest. ßi in aceasta privinta sprijinul Romaniei se poate dovedi decisiv, insa ajutorul nu poate fi acordat decat cuiva care doreste sa fie ajutat. Chestiune discutabila, intrucat cei doi absenti de la Sommet-ul Francofoniei par a fi convinsi de compatibilitatea statutului de candidat la UE cu cel de membru al CSI. Stranie abordare...