Nelinistitor, dar adevarat. Bipezii romani il considera pe Gigi Becali cel mai tare om din Romania. Unii gasesc asta normal, altii se revolta sau doar se minuneaza.
Ne place sau nu, Becali este prototipul romanului postrevolutionar. Idealul ciobanescului mioritic de azi, intrupat intr-o persoana - sa fie "jmecher" si sa aiba bani. Fara discutie, Gigi ar fi castigat detasat, nu numai la categoria "cel mai tare", ci si la categoria "cel mai reprezentativ". Degeaba se vaita oamenii cu scaun la cap, dintre cei care mai dau o para pe educatie, cultura sau maniere... Romanul postrevolutionar este o prelungire a romanului comunist. Sa nu uitam: intelectualii erau o patura, mai degraba, tolerata. N-am putut sa rad de fatuca de la televizor care a raspuns ca orasul Marii Uniri este Transilvania. Sau ca Poarta sarutului si Coloana infinitului se gasesc in Japonia.
E tragic! In loc sa citim carti, ne uitam la telenovele si dam citate din reclame. Am ajuns o natiune de manelisti care traiesc cu surogate. In loc de inteligenta avem viclenie. Vitejia si curajul le-am inlocuit cu laudarosenia. Nu vrem sa fim harnici, vrem sa ne descurcam. Nu mai suntem seriosi, suntem doar gravi. Nu e de mirare ca, in loc de eroi, il avem pe Gigi. Avem ceea ce meritam!
Unii acuza presa pentru ascensiunea personajului Gigi... Dar Becali apare la televiziuni si in paginile ziarelor, de fapt, "la cererea publicului". De vina e "oferta"! Traim vremuri triste, fara eroi adevarati, fara barbati de stat, de fapt, fara barbati. Suntem in plina penurie de modele. Nu mai exista oameni dintr-o bucata, oameni de cuvant. Dezamagirea generala a coborit atat de jos stacheta pretentiilor noastre, incat eroul nostru a ajuns "razboinicul luminii". Cunosc chiar si intelectuali care ii gasesc lui Gigi calitati. Cel mai des se pomeneste: "E bun la suflet. Daca a facut bani, cum i-o fi facut, macar ii ajuta si pe altii. A facut mai multe case decat Guvernul". Apoi se adauga: "E om de cuvant, cand promite ceva, face!". Asa am ajuns sa punem degetul pe rana societatii romanesti: suntem indiferenti si nu avem cuvant. Cautati un roman din zilele noastre care sa merite statutul de model! Un om care sa faca barem un sfert din cat promite!
Gigi a surclasat nulitatile societatii noastre pentru ca noul ei cuvant de ordine este superficialitatea. Dupa mintea lui, daca Steaua ar castiga Liga Campionilor, ar putea chiar ajunge presedintele Romaniei. Nu e de ras. Daca nu ne schimbam, intr-o buna zi, ne-am putea trezi ca Imnul de Stat a ajuns piesa formatiei Scooter. Sau, in cel mai bun caz, Desteapta-te, romane - varianta Guta.