O gramada de smecheri traiesc in Romania de pe urma a ce se intimpla rau in tara. La inundatiile astea a iesit la iveala concesionarea de lucrari hidrotehnice te miri cui, mai nou li s-au concesionat oamenilor iazurile cu tot cu digurile care se rup acum, in ritm de citeva pe zi. In fiecare an se cheltuie un munte de bani pe drumuri, conducte, stilpi, canale, care ajung la fel peste un an, pentru a se cheltui un alt munte de bani. Se construiesc drumuri si sali de sport care au termen de garantie fix un an, pentru ca anul urmator sa se poate reface din nou in totalitate. Si tot asa.
Nimeni nu are de gind sa schimbe sistemul asta, afacerile cu statul sint prea frumoase si profitabile, prea multi traiesc bine din asta si se descurca fara probleme. Asta a ajuns la moda, descurcatul, nu conteaza daca ce faci e bine sau rau, atita timp cit te "descurci ". Un fost procuror Marian Nazat, a scris o carte "Romania de-n-doasele ", unde da cea mai buna definitie a celor care se descurca. Nu trebuie sa ai vreo competenta ca sa fii descurcaret, nu iti trebuie studii sau cine stie ce. Cei care se "descurca " sint de fapt niste incompetenti care profita de tarele unei societati in deriva, spune Nazat.
Si cum nu se poate descurca toata lumea, celor care nu o fac le ramine doar sa priveasca digurile cum se prabusesc, sa injure cind isi rup rotile pe drumuri sau cind se muta in locuinte noi care se darima in primul an. Sa se izbeasca de sistemul total inchis si birocratic facut special pentru ei, cei care nu se descurca si vor sa traiasca normal.
Problema este ca atunci cind lucrurile astea se intimpla pe spatele celorlalti romani, statul ar trebui sa intervina prin organismele sale. La romani insa nu mai are cine sa intervina, politicieni sint cei mai mari descurcareti, nu au nici un interes sa distruga acest sistem de lucru. Pe urma ca sa faci ceva trebuie sa te pricepi si chiar sa vrei sa se schimbe lucrurile spre normal, iar la noi nici una din conditiile astea nu sint indeplinite. Asa ca nu ni se mai pare nici macar neobisnuit ce se intimpla. Multi din romani au ajuns sa ii invidieze pe cei care reusesc sa traiasca bine mersi de pe urma nenorocirilor, asta e partea cea mai rea.
Evident ca problemele astea nu apartin doar unei guvernari, sistemul se perpetueaza de ani buni. Insa acum se vede mult mai bine, in perioada asta cu inundatii catastrofale, cind vezi oameni ramasi fara nimic, din cauza ca s-au rupt nu stiu ce diguri, chestie de care normal, nu este nimeni vinovat, banii luati de la stat pentru constructie si intretinere au fost demult furati si cheltuiti, de altii, care se descurca mai bine ca noi. Auzeam ieri la televizor nu stiu ce analist care spunea, in urma atentatelor de la Londra, oare cind va veni si rindul Romaniei. Nu e nevoie, ne terorizam noi mai bine decit ar face-o altii.