Vizita presedintelui Traian Basescu la Moscova a fost fireasca si oportuna. Fireasca, intrucat orice sef de stat care vrea sa faca o mare politica externa cauta sa-i cunoasca personal si sa stabileasca o comunicare directa cu marii lideri ai lumii si cu omologii sai din tarile vecine (sau semivecine, cazul Rusiei).
Si au avut cei doi destul de discutat, pe teme bilaterale. Dintre problemele trecutului (dar cu implicatii si in prezent) au fost lasate, in continuare, cum se stabilise deja, in grija diplomatilor si a expertilor pietrele de moara ale Tezaurului si Pactului Ribbentrop-Molotov (iar asupra acestui al doilea aspect, nu cu Moscova, ci cu Kievul e de vorbit). In schimb, s-a discutat despre o alta problema, tot veche-noua, cea a automatelor Kalasnikov produse de Romania si exportate pe terte piete, in virtutea unor intelegeri de pe vremea defunctului Tratat de la Varsovia. Moscova sustine ca Romania n-ar avea voie sa produca ori sa exporte asemenea arme, iar daca o face ar trebui sa-i livreze Rusiei un procent din valoarea vanzarilor. De aceea, cei doi presedinti au convenit incheierea “cat mai repede“ a unui Acord romano-rus pentru licenta de armament, document care ar reglementa producerea impreuna si exportarea de armament pe terte piete.
A fost oportuna intalnirea la nivel inalt romano-rusa pentru ca, in ultimul timp, in partea noastra de lume, s-au produs - si se mai asteapta inca - evolutii interesante. “Revolutia portocalie“ (care, intre altele, implica si o distantare fata de Moscova) a triumfat in Ucraina si in Georgia, drept care s-a emis ipoteza ca o intorsatura similara se va produce si cu prilejul alegerilor parlamentare de la 6 martie din Republica Moldova. Aceasta competitie electorala cu miza serioasa a dus si la tensionarea situatiei de pe Nistru, Chisinaul si Tiraspolul invinuindu-se reciproc de acutizarea conflictului. Pariul pe castigatorul scrutinului pare sa fie cu atat mai riscant cu cat Moscova si-a retras sprijinul traditional acordat presedintelui Voronin pentru a-l transfera Blocului Moldova Democrata.
Intr-o asemenea conjunctura incalcita, intentia presedintelui Basescu de a obtine acceptul Moscovei pentru revenirea Romaniei la tratativele (acum in cadru pentagonal) privind conflictul nistrean n-a putut fi finalizata. Moscova asteapta: si rezultatele alegerilor din Republica Moldova, si demersurile liderului ucrainean Viktor Iuscenko in privinta situatiei de pe Nistru (acesta nepronuntandu-se inca), si - mai ales - intalnirea de la sfarsitul acestei luni dintre Putin si Bush. Abia dupa consumarea acestor etape, Putin va decide daca Romania va reveni sau nu la masa negocierilor privind conflictul de pe Nistru.
Chiar daca nu a obtinut satisfactie in acest domeniu, presedintele Basescu se simte totusi mai imbarbatat dupa vizita la Moscova, in perspectiva apropiatei sale vizite la Washington, unde spera sa aiba un atu in plus in convorbirile cu seful Casei Albe.