Tarziu in noaptea de luni spre marti, ca intr-un film cu suspans, cu intarziere de peste doua ceasuri fata de orarul anuntat, au sosit pe Aeroportul "Henri Coanda" primii refugiati romani din Liban. 283 de refugiati, majoritatea femei, copii, ce pareau sa traga cu urechea daca nu cumva, dincolo de portile aeroportului, cad rachete.
De o saptamana, un razboi furibund se desfasoara la frontiera de nord a Israelului cu Libanul. Nici de o parte, nici de alta nu mai exista locuri sigure in tari cu suprafata Israelului si Libanului, intinse de la nord la sud pe mai putin de 300 de kilometri. Rapirea celor doi militari israelieni, operata de Hezbollah saptamana trecuta, a fost lovitura care trebuia sa declanseze un conflict mocnit. Raspunsul Israelului a fost apreciat ca "disproportionat", fiindca in el s-au eliberat tensiuni acumulate de cel putin un an de zile, de la asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafiq Hariri.
Urmatoarea treapta ar fi extinderea razboiului spre Siria, sustinatoarea pe fata a paramilitarilor Hezbollah. Treapta pe care, inca, analistii o considera putin probabil de atins. Strategii de la Washington preconizeaza o extindere si mai indrazneata a razboiului, spre Iran. Sa-si doreasca America o asemenea complicatie? Un comentariu recent, din publicatia germana "Der Spiegel", explica in felul acesta reticenta Washingtonului la o oferta de incetare a focului, lansata saptamana trecuta de secretarul general al ONU si de premierul britanic Tony Blair. Franta, de la care se asteapta cel mai mult in Liban, date fiind legaturile istorice, i-a repezit pompieristic pe campul de lupta pe prim-ministrul Dominique de Villepin si pe ministrul de Externe. Dar (se intreaba un ziar francez, "Dernières nouvelles d'Alsace") ce poate face Franta in Orientul Mijlociu? "Puntile ei cu Damascul sunt taiate, iar cu Teheranul, comanditarul islamistilor siiti, relatiile sunt deteriorate de criza uraniului imbogatit", este raspunsul plin de pesimism. Ce sa mai vorbim de un dialog al Parisului cu partea direct angajata in conflict, Israelul, care anul trecut a cerut rezidentilor sai sa fuga din Franta din cauza valului de antisemitism?
Reiese limpede ca din Orientul Mijlociu vin factori de dezbinare intre cele doua componente ale Aliantei Nord-Atlantice, America si batrana Europa. A fost si a ramas ca factor de dezbinare Iranul, iar acum s-a adaugat razboiul israeliano-libanez. Ce va face noua Europa este intrebarea care se pune mereu de la extinderea NATO spre blocul ex-comunist.