PSD duce in prezent trei razboaie.

Primul, cel mai vizibil, e dus cu Traian Basescu si cu Alianta aflata la putere. Multa vreme, dupa ce s-a vazut inlaturat de la carma si impins in Opozitie deoarece noul presedinte a numit un prim-ministru liberal, oarecum impotriva scorului de la alegerile parlamentare, PSD a ramas, naucit, intr-o stare de non-beligeranta. Contase prea mult pe victoria lui Adrian Nastase in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni si isi facuse un singur rand de calcule. Or, brusc, s-a trezit intr-un dublu impas: si fara parghiile de comanda, si cu o problema interna: cum mai putea veni Iliescu la sefia partidului daca Nastase nu pleca la Cotroceni? Curand, s-a putut observa ca doar puterea reusise sa acopere conflictele existente intre diversele grupuri de interese reunite in PSD ca intr-o „federatie“. Pierderea puterii a deschis cutia Pandorei. A facut din PSD un viespar isterizat. Absorbit de luptele interne, purtate prin culise, pentru blocarea accesului lui Ion Iliescu la sefia partidului si pentru impartirea principalelor fotolii, PSD nu mai avea timp pentru alte griji. Si, practic, n-a contat pe scena politica in prima jumatate a anului deoarece, epuizat de intrigi, de multele sfori trase, i-a trebuit ceva vreme sa-si revina dupa congresul din aprilie.

Acum, PSD si-a revenit, se pare, stimulat, fara indoiala, si de atacul la baioneta declansat de Alianta pentru a-i inlatura pe Nicolae Vacaroiu si pe Adrian Nastase de la presedintia celor doua camere legislative. Si, pentru a compensa, s-ar zice, tacerea de pana acum, a ridicat tonul. Dupa ce in ultimii patru ani PSD a tratat cu aroganta orice invinuire ca se comporta ca un „partid stat“, iata ca acum Adrian Nastase, cel mai vocal dintre mai-marii pesedisti, vorbeste insistent despre „dictatura“, acuzandu-l pe Traian Basescu, asa cum a facut-o intr-un articol recent publicat in „Jurnalul national“, ca e „un dictator (inca) timid intr-o lume in care dictatura nu mai e la moda“. Argumentul lui Adrian Nastase e ca PSD constituie, pentru Basescu, un „inamic necesar“ intrucat „antipesedismul“ e singura sa „ideologie“. Punct de vedere corect, in aparenta, dar cu o premisa falsa. Aceea care socoteste „antipesedismul“ o culpa. Caci nu trebuie sa fii un adept al lui Traian Basescu (eu nu sunt) pentru a fi „antipesedist“. Domnul Nastase se grabeste sa „uite“ ca PSD e perceput de multi romani (intre care ma numar si eu) nu ca un partid al „stangii“, ci ca un partid oligarhic care se foloseste de ideile social-democratiei fara sa le ia in serios, ba chiar compromitandu-le. Si eu cred ca Traian Basescu este in afara Constitutiei cand vitupereaza impotriva PSD, deoarece Constitutia ii cere sa fie „presedintele tuturor romanilor“, dar asta nu face din PSD un partid mai putin corupt decat este.

Alt razboi, mai putin vizibil, dar nu mai putin real, este cel intern. Si nu ma refer doar la rivalitatile dintre Geoana si Nastase, soldate cu schimburi de replici acide, evident inamicale. La aceasta ora, exista in PSD, se pare, patru centre rivale: unul grupat in jurul lui Geoana si Mitrea, altul in jurul lui Nastase, altul reunindu-i pe fidelii lui Ion Iliescu si al patrulea al nehotaratilor, care stau in expectativa, asteptand sa vada cine va invinge in acest razboi surd. Acum, cand in joc sunt fotoliile lui Vacaroiu si Nastase de la Senat si de la Camera Deputatilor, PSD vrea sa dea impresia ca-si strange randurile, dar e vorba, cu siguranta, doar de un armistitiu vremelnic. Mai tarziu, ostilitatile se vor relua.

Al treilea razboi e si confuz, si discret. Nimeni nu vorbeste de el. Pentru ca nimeni nu stie cum va evolua tensiunea dintre PSD si Ion Iliescu. Se va cicatriza? Va duce la o ruptura? Si cu ce urmari? Saptamana trecuta, profitand de lansarea unei carti reeditate, Ion Iliescu s-a prezentat impreuna cu Petre Roman la Libraria „Sadoveanu“. Si amandoi au vorbit despre formarea, prin toamna, a unui Pol Social care sa uneasca toate fortele de stanga. PSD nu stie ce surprize ii poate rezerva Ion Iliescu, de aceea liderii sai de azi isi pun zece manusi de cate ori vine vorba de fostul lor mentor.