Pe adresa de e-mail a redactiei, a sosit o "scrisoare deschisa ", plina de obida, de la un anume Nicu Pavel, despre Constantin Contac. Scrisoarea, plina de invective, pretinsa opera a unui "grup de 50 de intelectuali PSD din Botosani ", il spurca gospodareste pe Contac si se disociaza de pozitia sa antiIliescu. Bineinteles, nici unul dintre cei cincizeci de intelectuali nu este numit si, daca nu ar fi fost trimisa de la PSD, am fi aruncat-o la cos, ca atitea alte anonime. Ar mai fi si ipoteza ca respectiva misiva, expediata si unor ziare bucurestene, sa fie opera opozitiei, insa acest fapt este putin probabil, pentru ca aliatii nu pot decit sa-si frece miinile la orice scandal din PSD, cum este acum cazul.
In definitiv, retoric, de ce ne-am osteni sa analizam scandalurile dintr-un partid sau altul, cita vreme este dovedit ca indiferent cine vine, promite dar nu face. Probabil mai pastram inca speranta ca, la un moment dat, lucrurile sa se indrepte si normalitatea sa nu mai fie o biata gluma la noi, in Botosani. Din acest motiv este important sa stim cine conduce un partid sau altul si, mai ales, ce are de gind.
Probabil ca multe din cele semnalate de anonimii intelectuali ai scrisorii deschise, despre Constantin Contac, sint fapte reale din care enumeram: atitudine dictatoriala in partid sau ca a facut bani pentru firmele sale prin lucrari de la bugetul statului. Cit despre firme, daca au trecut de toate controalele fiscului si nu numai, pina in prezent, ori ne indoim de toate aceste organe de control si presupunem ca au fost mituite sau intimidate, ori Contac pur si simplu nu a incalcat legea. Ca dicteaza in partid, e o cu totul alta chestiune, numai ca Tabuleac, la liberali, a facut la fel, ce-i drept, folosind vorbe mai frumoase. In plus, PSD poate chiar are nevoie de un dictator, nu neaparat in persoana lui Contac, daca mai vrea sa cistige alegerile urmatoare. Poate are nevoie si de cineva - nu neaparat Contac - care sa spuna in gura mare ca vremea lui Iliescu a trecut si, pentru viitor, este nevoie de un lider modern. Pina in prezent insa, numai Contac a deschis gura si si-a spus pe sleau parerea in limbajul sau colorat, neobisnuit insa pentru un politician antrenat in subtilitati si vorbe lunecoase, cu mai multe intelesuri.
Marea mirare ramine insa lipsa oricarei scrisori deschise pe care sa o fi primit atunci cind, de exemplu, Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma. Sau lipsa oricarei reactii la gesturile adevaratilor baroni ai PSD pentru ca acei "cincizeci de intelectuali " nu s-au sinchisit de Oprisan, Mazare, Mischie sau de gaura financiara de la RAFO Onesti sau de cite altele.
Cei "cincizeci de intelectuali " botosaneni sustin, intr-un cuvint, ca presedintele interimar Constantin Contac e rau. In primul rind, e raul lor si daca nu le place de el, n-au decit sa nu il voteze si sa puna pe unul din ei sa le conduca organizatia. Ramine insa deocamdata fara raspuns intrebarea: o fi Contac rau, dar nu cumva e raul necesar?