PSD are un inamic feroce in incercarea pe care o face acum de a se schimba la fata. Este vorba despre Aristotel. Mai precis, un anumit principiu enuntat de filosoful grec pare sa faca zadarnice toate eforturile pesedistilor de a-si readuce pe linia de plutire barca scufundata partial dupa pierderea alegerilor prezidentiale. Latinii au condensat acest principiu prin sintagma “tertium non datur“, care, in logica formala, inseamna ca o propozitie trebuie sa fie ori adevarata, ori falsa, a treia varianta nefiind posibila.
La PSD, acest “tertium non datur“ se poate traduce in felul urmator: ori e Iliescu, ori e Nastase; alta persoana nu este capabila sa preia fraiele partidului.
In ciuda adversitatii dintre cei doi politicieni mentionati mai sus, aplicarea acestui principiu in interiorul partidului le-a convenit de minune amandurora. Iliescu a stiut dintotdeauna ca are un ascendent asupra lui Nastase si a incurajat ascensiunea acestuia. In schimb, prima masura pe care a luat-o Nastase, dupa ce s-a asezat in fruntea partidului, a fost chiar desfiintarea pozitiei secunde din PSD, pe care el o ocupase in perioada conducerii partidului de catre Iliescu.
Astazi, PSD se vede parca obligat sa aleaga, din nou, intre cei doi. Continuarea cu Nastase ar fi inghitita cu greu de pesedisti, care s-au vazut scosi din cartile guvernarii dupa esecul inregistrat de acesta la Cotroceni. De asemenea, revenirea lui Iliescu in fruntea partidului este privita cu neincredere de multi dintre liderii PSD, care s-au plans ca ultimele intalniri cu Iliescu au semanat mai mult cu plenarele CC al PCR decat cu sedintele unui partid social-democrat european.
Dar exista o alta varianta in afara de Iliescu si Nastase? Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu lasa impresia sa fi gasit un raspuns la aceasta intrebare. Deocamdata, este doar o impresie, pentru ca nici unul dintre cei doi lideri PSD nu s-a aratat dispus sa iasa la bataie. Oricum, este greu de crezut ca echipa Mitrea-Popescu ar putea sa faca fata tandemului Nastase-Iliescu, care, daca se va simti amenintat, va sti sa se regrupeze, asa cum a facut-o mereu in ultimii ani. Daca nici Nastase si nici Iliescu nu vor renunta de bunavoie la ambitiile politice, este greu de crezut ca in cateva saptamani, cat a mai ramas pana la congres, PSD va reusi sa gaseasca o solutie logica pentru a se eschiva de la aplicarea principiului “tertium non datur“.