Citi dintre noi isi mai amintesc zilele Pietei Universitatii? Cei care au stat si protestat acolo au fost printre primii care au inteles marea inselatorie pusa la cale de comunistii din rindul doi, care au adus in fond Romania unde este acum. Tot cei care au stat acolo au simtit pe pielea lor barbariile minerilor chemati cu drag de Ion Iliescu, cel care le-a si multumit pentru isolidaritatea muncitoreasca i de a bate tot ce misca in Bucuresti sI care abia acum, timid este pus sa raspunda pentru ce a facut.
Dupa 15 ani a dat si TVR 1 un documentar in care a aratat si partea cealalta a povestii, in care a aparut si celebra convorbire in care generalul Diamandescu spunea prin radio lui Mihai Chitac sa ii spuna presedintelui Iliescu ca politistii isi dau foc la autobuze si se retrag din piata iasa cum a fost intelegere i. Dupa aceea televiziunea romana si-a intrerupt brusc emisia si toata tara a crezut ca fascistii iau conducerea.
Ce simplu a fost de manipulat daca stam acum si privim in urma. Ar trebui sa fie o lectie pentru noi toti ce inseamna lipsa de informatie, ce victime sigure sintem, atunci cind nu primim informatia completa. Acum, dupa 15 ani, oamenii au scris la TVR si au spus ca filmul despre zilele Pietei Universitatii i-a facut sa plinga.
De fapt Iliescu a folosit minerii ca sa distruga opozitia, sa isi faca ploile si sa arunce Romania in rindul tarilor africane, in ochii comunitatii internationale. Dupa aia s-a schimbat totul, a aparut camarila care a inceput a fura tara asta, in timp ce ne i Nelu era fericit ca Romania e condusa de el.
Cine stie cum s-a fi dezvoltat Romania daca protestatarii din Piata Universitatii ar fi obtinut macar o parte din ceea ce doreau, macar acel punct in care comunistii sa nu mai aiba voie sa apara pe scena politica. Eu zic ca cel putin clasa politica romaneasca actuala ar fi avut alt calibru si alta calitate. Cred ca am fi fost mult mai departe in drumul nostru spre Europa, tocmai prin faptul ca nu toti comunistii si securistii ar mai fi putut sa faca ce vor, aruncind Romania intr-o profunda criza morala, in care toti fura si mint, fara frica si probleme.
Prin faptul ca a ignorat pe cei din piata care cereau un dialog, prin faptul ca a chemat pe 14 iunie animalele alea care au batut pe oricine nu semana cu ei, Ion Iliescu a hotarit pentru noi toti. A hotarit incotro si cum va merge Romania, doar pentru a-si tine scaunul.
Sint curios citi dintre cei care ii injurau pe oamenii din Piata Universitatii acum 15 ani, ar mai face la fel astazi. Citi ar mai spune ca Iliescu e de treaba ca le-a dat de toate, ca nu trebuie partide politice, ca nu au nevoie de nimic decit mincare la alimentara si Corneliu Coposu trebuie executat in piata publica?
Romanii uita repede din pacate si multi cred ca 13-15 iunie e un capitol care trebuie inchis, fiindu-le rusine si sa isi aminteasca. Deseori cind analizez in comentarii situatia din PSD, evit sa amintesc acea perioada, care dupa mine il caracterizeaza pe Ion Iliescu, ca om politic, acea represiune barbara, pentru ca asta a fost. Are dreptate un coleg care spune ca la revolutie generatia noastra i-a ajutat pe Ion Iliescu si clica securisto-comunista aferenta sa ia linistiti puterea in Romania. Si de atunci incolo ei ne ajuta sa murim. Incet.