S-ar putea spune ca domnul Mircea Geoana a gasit o solutie pentru inabusirea conflictelor latente din interiorul PSD-ului. Varianta "ciocu' mic" era de altfel cam singura rezolvare a unei crize mocnite, care nu face catusi de putin bine partidului care se doreste a fi reprezentantul stangii pe scena politica romaneasca. Din pacate pentru PSD, ascunderea gunoiului sub pres nu va putea rezolva problemele reale cu care se confrunta un partid aflat intr-o evidenta degringolada.
Se simte, fara indoiala, nevoia unui lider capabil cu adevarat sa relanseze un partid obisnuit cu guvernarea. Desi are, adeseori, un discurs agresiv, domnul Geoana nu este exact omul care pare a fi capabil sa castige simpatia electoratului traditional, asa cum a fost Ion Iliescu sau chiar Adrian Nastase. Asa-zisul "nucleu dur" al simpatizantilor se subtiaza pe zi ce trece, fie din motive biologice, fie din cauza cohortei de capsunari care au constatat ca se poate munci pe bani "adevarati" si care nu mai sunt foarte interesati de promisiunile din campaniile electorale ale celui care se doreste a fi "partidul napastuitilor".
Pe de alta parte, domnul Iliescu se confrunta cu probleme de sanatate si, mai nou, chiar cu probleme juridice serioase, legate de mineriade, care nu-i mai permit sa revina in prim-plan, decat prin declaratii penibile legate de "simtul civic al minerilor care ne-au scapat de "legionarii" din Piata Universitatii.
La randul sau, nici domnul Adrian Nastase nu se simte prea bine, si scandalul "matusa Tamara" nu mai poate fi considerat o "rafuiala politica", ci ceea ce este de fapt, adica o spalare nereusita de bani foarte negri. In aceste conditii, "rabinul" Geoana are o misiune teribil de grea, careia ii face tot mai greu fata. Pe moment, le-a dat dreptate tuturor, atat gruparii Vanghelie, sprijinita, in mod straniu, de doamna Ecaterina Andronescu (contestata, mai nou, de studentii bucuresteni), cat si gruparii de la Cluj, cu o aparitie publica ceva mai luminoasa si mai civilizata.
Din toata aceasta daravela, pare a castiga doctorul Sorin Oprescu, cel care pare a avea multe atuuri in maneca, de la sprijinul domnului Iliescu si pana la un discurs politic lipsit de stridente si note false. Calitati care ii lipsesc in mod evident "rabinului" Mircea Geoana.