Probabil ca l-ati vazut in ultimele saptamani pe Petre Roman pledandu-si cauza pe la diferite televiziuni. Plasat de absolut toate sondajele in tabara candidatilor insignifianti, politicianul poliglot si-a legat din nou puloverul rosu de gat, cu speranta ca, de aceasta data, ii va iesi marea intoarcere.
Din pacate, nici macar textila nu mai e ce-a fost. Pastrat cu sfintenie de la Revolutie, celebrul pulover a platit si el tribut timpului: culoarea s-a cam dus iar prin unele locuri a inceput deja sa se vada maioul. Specialistii care au analizat situatia sunt impartiti in doua tabere, nereusind sa cada de acord asupra cauzei ce a condus la deteriorarea materialului: unii cred ca de vina sunt moliile care bantuie prin Forta Democrata - partidul infiintat de Roman dupa ce a pierdut controlul in PD; altii sustin ca la capatul rusinoaselor orificii s-ar afla un buchet format din trei trandafiri pe care idolul electoratului de la APACA ar fi incercat sa il ascunda sub tricou.
Probabil ca adevarul este undeva la mijloc, insa aceasta problema ar trebui sa-i preocupe, mai degraba, pe istorici, pentru ca despre Roman se vorbeste deja cu obstinatie la trecut: fosta mana dreapta a lui Iliescu, fostul premier, fostul presedinte al Partidului Democrat, fostul etc. In ciuda promovarii excesive de care s-a bucurat in ultimul timp, Petre Roman se bate in continuare in procente cu Marian Milut. Pana la Gigi Becali e cale lunga. Cat despre eventualitatea ca partidul sau sa acceada in Parlament, nu exista nici macar sanse teoretice. Asa ca "marea intoarcere" se va realiza prin alte mijloace decat cele electorale.
Ultima isprava a lui Petre Roman vorbeste mult despre promiscuitatea politica in care a ajuns el sa se invarta. Liderul "Fortei Democrate" s-a ridicat, cu vehementa specifica fostilor kominternisti, impotriva fostului sau colaborator, Traian Basescu, pe care il acuza ca a fost informator al Securitatii. "Traian Basescu, spune Roman, a fost un informator, un turnator, inca din studentie si-a turnat colegii de camera. Ce cauta el la Anvers? Nu stia nici o limba straina. A fost rezident al Securitatii si avea misiunea clara de a da informatii despre cei de acolo. Asta facea el la Anvers". Asta spune astazi Roman despre cel pe care el l-a impins pana in varful Ministerului Transporturilor. Nu este Roman cel care a stat umar la umar cu cel care "isi turna colegii de camera" in razboiul declansat impotriva lui Victor Ciorbea, conflict care a condus atat la dezastrul din timpul guvernarii Radu Vasile, cat si la prabusirea CDR? Ba a stat. Si cu siguranta i-am fi vazut in continuare pe cei doi brat la brat daca Basescu nu ar fi aspirat la fotoliul de lider al PD. O avea si Basescu pacatele lui, dar Roman ar trebui sa stie ca atunci cand arunci cu noroi in cineva nu inseamna ca esti tu mai curat. Atacul lansat de Petre Roman vorbeste de la sine despre rolul care i-a fost atribuit in aceasta campanie celui care, dupa ce s-a dezis de Iliescu, incearca din rasputeri sa se intoarca sub aripa lui protectoare.
Ca si Roman, sloganul femeilor de la APACA a suferit si el niste modificari in timp. Varianta adaptata la situatia de fata ar putea suna in felul urmator: "Nu vrem lei, nu vrem valuta, vrem ca Roman sa-l... bata pe Basescu".