Presedintele PSD, Adrian Nastase, a afirmat recent ca scopul partidului pe care il conduce este de a reveni intr-un an la guvernare, simtind datoria de a gindi in termeni constructivi modul de schimbare si imbunatatirea randamentului economiei pentru a alina cit mai multe dintre suferintele romanilor. Nu este pentru prima data cind Adrian Nastase abordeaza acest subiect. Aproape peste tot pe unde a fost prin tara - la Iasi, Botosani sau Suceava - el a subliniat insistent ca PSD trebuie sa se pregateasca de eventuale alegeri anticipate, astfel incit intr-un an sa revina la guvernare. Nu este mai putin adevarat ca Adrian Nastase a incercat in acest mod sa explice si nevoia de Ion Iliescu, de voturile din partea stinga a spectrului politic, de la acei alegatori pe care fostul sef al statului ii are de partea sa din 1990.

Dincolo de aceste declaratii tactice facute cu gindul la Congresul Extraordinar din aprilie, se impune remarcat faptul ca PSD da dovada de o gindire pragmatica, pregatind revenirea sa anticipata la guvernare. Strategii partidului au inteles perfect ca declansarea alegerilor anticipate in 2005 ar face ca viitoarele alegeri parlamentare si prezidentiale din 2009 sa se suprapuna. Astfel, sansele lui Traian Basescu de a mai ramine cu mandat la Cotroceni ar creste simtitor, prin sustinerea sa atit de catre PD cit si de PNL. Totodata ar avea de cistigat si PD, caruia ii lipseste acum un lider de anvergura, o locomotiva eficienta. in consecinta, PSD face bine pregatind o tactica in vederea contracararii acestei strategii. La fel, se poate constata pierderea majora de ritm politic a PNL, un partid cu mari orgolii dar ajuns acum in planul secund al Aliantei DA, spre nemultumirea liderilor sai care simt ca le fuge pamintul de sub picioare. Ceea ce inseamna ca la nivelul actului guvernamental nu poate fi vorba despre o iubire netarmurita cu atit mai mult cu cit pe PUR si UDMR este riscant de contat pe termen lung si lipsite de interese. Majoritatea parlamentara este asa cum a fost ea constituita, adica fragila si, in consecinta, ineficienta. Cu toate acestea nici PNL, nici PUR si nici UDMR nu doresc alegeri anticipate! Desigur, motivele nu sint aceleasi dar au un numitor comun: teama de ceea ce ar putea sa se intimple dupa scrutinul anticipat.

Aceiasi strategi ai PSD sint insa convinsi ca alegerile anticipate nu sint o conditie necesara si obligatorie. Guvernul Tariceanu ar putea fi scos din functie printr-o motiune de cenzura pe care social-democratii o pregatesc in chestiunea schimbarilor de substanta din Codul Muncii. Sindicatele sint de-acum in fierbere pe aceasta tema iar scumpirile de tot felul se apropie vijelios. Nu in ultimul rind se mai poate avea in vedere dizolvarea actualei coalitii de guvernare prin caderea Executivului si formarea unei noi majoritati pe care PSD este capabil sa o realizeze. Eventual chiar cu PPRM (fost PRM).

Adrian Nastase a anuntat ca PSD si-a propus sa devina agresiv si se pregateste sa depuna in Parlament o serie de motiuni privind activitatea actualului Guvern care va fi monitorizata, asa cum au cerut multi membri ai partidului, si mai intens dupa Congresul Extraordinar care isi propune sa valideze structuri speciale in acest scop. "Trebuie sa ne ocupam mai mult de viitor”, a spus Adrian Nastase referindu-se la partidul pe care (inca) il conduce. Aceste vorbe ar putea avea rezonantele unui avertisment pentru cei care au urechi de auzit. Caci cea mai mare formatiune politica din Romania se pregateste intens sa revina la guvernare.