Adunati la ceas de seara in Hotelul Confort din Otopeni, sefii de filiale pesedisti s-au lepadat de fostul lor sef Adrian Nastase. Liderii din teritoriu, pana mai ieri "aristocratia" locala a partidului-stat, legati trup si suflet de puterea protectoare ce-i proteja de la Bucuresti, si-au devorat presedintele executiv prin retragerea sprijinului politic pentru functiile din partid si pentru cea de presedinte al Camerei Deputatilor. Ulterior acestei decizii, Nastase a anuntat ca va demisiona din functiile mentionate, profetind in acelasi timp ca PSD va pierde sefia Camerei la votul care va fi dat pentru alegerea unui nou presedinte.
Acum, impresia generala este ca mamutul PSD se afla in pragul extinctiei, ca odata cu eliminarea lui Nastase din linia intai va incepe sfarsitul partidului infiintat de Iliescu pe osatura PCR. Nimic mai fals. PSD nu-si va da prea curand obstescul sfarsit.
Unii lideri ai partidului considera ca abia acum exista premisele relansarii, ale revenirii in linia intai a liderilor vechi, care s-au retras din cauza scandalurilor de la varf. Retragerea lui Nastase din functiile detinute lasa insa loc la multe comentarii. Este greu de intrevazut viitorul lui politic, insa de o retragere in acest moment nici nu poate fi vorba. Nastase, acum ca simplu membru al formatiunii, a simtit pe pielea lui ce a simtit Iliescu la congres: ca face parte dintr-un partid de interese, in care se voteaza la comanda si in care prioritara este prezervarea propriilor interese.
Daca planul de relansare, con-cretizat si intr-un congres - dupa cum a anuntat Ion Iliescu -, inseamna revenirea "batranilor", atunci vom avea bucuria sa-i revedem pe Octav Cozmanca, ßerban Mihailescu, Ovidiu Musetescu si alti membri de marca ai fostului Executiv. Cel mai probabil acest lucru nu se va intampla. Mircea Geoana, acomodat intre timp cu modul de lucru intr-un partid, pare sa se fi deprins cu sforariile, fiind improbabil sa cedeze din terenul abia castigat prin eliminarea lui Nastase de la varf.
Plecarea liderului pesedist de la sefia Camerei readuce in prim-plan si problemele existente in Alianta. Liberalii au anuntat deja ca functia de presedinte la Camera Deputatilor le revine, ca urmare a protocolului de impartire a ciolanului postelectoral semnat cu democratii. Pentru ca lucrurile sa fie clare si sa se auda pana la Palatul Cotroceni, ei au amenintat ca, daca nu se aplica protocolul mentionat, vor vota candidatul PSD la conducerea Camerei.