PSD este un partid in doliu: 700 dintre alegatorii lui mor zilnic. Asta este rata mortalitatii in Romania si, la o adica, putem spune ca marea majoritate a celor trecuti de speranta de viata reprezinta electoratul PSD via Ion Iliescu. Un electorat real sau potential.
Se convertesc zilnic la socialism minim 700 de pusti si adolescenti? Nu.
Sa scape de balastul generatiilor aflate la iesirea din viata a fost miza lui Nastase atunci cand - el prim ministru, Iliescu presedinte - a inceput primul razboi dintre Victoria si Cotroceni. Inainte de a esua in fata Parchetului si de a trece din viata politica in cea de editorialist politic, Nastase a pierdut acea batalie. Prin urmare, nu coruptii sunt cea mai mare problema a batranului partid. Geriatria este. In locul unei comisii interne de onoare, de onorabilitate (oricum s-ar numi), partidului i-ar trebui niste gerovital.
Sunt 21 de milioane de romani, in tara sau la munca. Vreau sa zic peste hotare. 2,6 milioane mor anual. PSD chiar daca Geoana nu ar face tampenii si chiar daca n-ar avea adversari, pierde, biologic, procentele respective pe fiecare an. Curand, foarte curand, banda stanga a politicii romanesti va fi goala. Si... liber, s-o ocupe cine poate.
PSD este un partid in doliu. Culorile partidului au trecut de la albastru la rosu. Vor trece la negru si, peste inca un ciclu electoral, sedinta de investire a Parlamentului din 2012 va incepe cu un moment de reculegere in amintirea celui care candva va fi fost cel mai mare partid al tarii si care la acea data va mai avea doar vreo 10 primari, in 10 sate. La astfel de scenario, PSD incearca sa opuna ceva. Deocamdata, un congres extraordinar.