CFR Cluj, Unirea Urziceni, "Poli" Timisoara... Teoretic, ar putea fi o insiruire de nume ale unor echipe din campionatul Romaniei. Practic, este, place sau nu, "podiumul" Ligii I Burger, unul pe care, dupa foarte mult timp, nu se regaseste niciunul dintre "greii" Capitalei. Pornita in urma cu cativa ani, la inceput doar la nivel declarativ, ofensiva provinciei incepe sa prinda contur, mai ales ca vorbim dupa un podium stabilit dupa scurgerea unei treimi din acest sezon.
Secretul? Nu descoperim America daca spunem ca este vorba despre bani. Bani grei, daca ne gandim la zecile de milioane de euro "pompate" la Timisoara ori la transferurile ce parca nu se mai termina ale Clujului. Care, mai mult, simtind aerul Cupelor Europene, a investit si in infrastructura, stadionul din Cartierul Gruia fiind pregatit de-acum sa gazduiasca partide din Liga Campionilor, acolo unde ardelenii au, de-acum, prima sansa sa ajunga direct in grupe din postura de campioana a Romaniei.
Fara indoiala, replica "greilor" nu va intarzia sa apara, chiar daca inceputul, facut deja de Copos si Becali, consta doar in acuze, deocamdata fara acoperire. "N-avem nicio sansa atat timp cat Clujul cumpara arbitri", s-a lamentat patronul Rapidului, in ajutorul sau sarind imediat Gigi: "Eu stiam de astfel de practici de vreun an si jumatate. Au facut-o profesionist, dar poate incepem sa facem si noi la fel."
Fara indoiala, frustrarea este mare, in conditiile in care Clujul ori Timisoara ar putea profita din plin de o ipostaza creata de parcursul european de exceptie reusit in (pen)ultimele sezoane de Steaua, mai ales, Rapid si Dinamo. Dar de-aici si pana la a crea ierarhii artificiale este o cale nu atat lunga, cat paguboasa pentru un fotbal care tocmai reusise sa scape de etichetele prea bine cunoscute...