Din iarna cea mai calduroasa de cand se fac inregistrari meteo, am intrat abrupt intr-o vara lunga si fierbinte. Si vor mai veni asemenea recorduri, fiindca incalzirea Planetei este de neoprit. Summitul G8 n-a adus alte concluzii, pentru incalzirea globala, decat ca principalii provocatori ai fenomenului vor mai vorbi despre asta, dupa expirarea protocolului de la Kyoto, in 2009.
Nu e cazul sa uitam, cu mintile aburite de calduri, ca suntem mai aproape de Rusia decat de Spania, Italia, ca sa nu mai vorbim de America. Ultima propunere a presedintelui Putin la Heiligendamm - invitatia adresata SUA de a participa la un proiect comun de aparare antiracheta in Azerbaidjan - ar fi lasat toata "noua Europa" cu buzele umflate. Spre norocul nostru, America, prin vocea celui mai inalt reprezentant al ei, presedintele Bush, a dat un raspuns evaziv, ca intr-un vechi banc romanesc: "Sunt sugestii interesante". O aprobare mai clara ar fi insemnat sa inghita o cacealma uriasa. Vladimir Putin are fara indoiala abilitatile unui bun jucator de pocher. Figura sa imobila se preteaza cel mai bine jocului la cacealma. Intr-o saptamana a jucat deja de doua ori - o data la Moscova sugerand redirectionarea rachetelor rusesti spre Europa, a doua oara in Germania, invitandu-i pe americani in Caucaz, in vecinatatea unei zone unde sunt priviti ca sarea in ochi. Presedintele rus a declarat ca a vorbit deja cu liderul azer Ilham Aliev, care si-ar fi dat acordul pentru utilizarea in comun a radarului de la Gabala de catre Rusia si SUA.
Americanii stiu ca in Caucaz nu vor fi la fel de siguri ca in Europa, in ciuda frictiunilor de acum cu "vechea Europa". Prim-ministrul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a comparat retorica lui Putin din aceasta saptamana cu a fostului lider sovietic Nikita Hrusciov. Comparatie mai mult decat indoielnica, pentru ca la Putin nu totul sta in discursul impulsiv. Ar fi bine ca Vladimir Putin sa fie un fel de Hrusciov. Putem sa punem naivitatea comparatiei lui Kaczynski pe seama faptului ca premierul polonez nu stia, inca, de ultimul act al jocului lui Putin, scutul din Azerbaidjan. Ieri, Kaczynski ar fi trebuit sa-i ceara un raspuns presedintelui american, dar nu se stia daca acesta va ajunge la Varsovia. La ora cand scriam aceste randuri, cel mai puternic om al Planetei se refacea in urma unei misterioase indispozitii gastrice, tot programul sau european fiind sub semnul intrebarii. Raspunsul la falsa oferta ruseasca se mai poate amana, dar nu cu mult timp.