Bucuria mare a guvernantilor pare sa fie ca a mai ramas sub un an pina la data in care patria se va "integr " in Uniunea Europeana. Chiar daca, prin absurd, procesul se va petrece, el nu va fi altceva decit un simplu joc de glezne al puterii, folosit ca exercitiu de imagine, de pe urma caruia nu urmeaza absolut nimic bun. Mai exact, "avantajele " integrarii or fi existind asa, teoretic. Practic insa sint doar vorbe goale. La 1 ianuarie 2007 nu se vor deschide brusc granitele dinspre Ungaria si nici traseele riurilor cu lapte si miere unionist nu se vor revarsa pe la noi. In cel mai bun caz se vor rosti discursuri sforaitoare, se vor ciocni sampanii iar cei mai naivi vor organiza, conform festivismului impamintenit pe la noi, cite o hora de fericire ca ne-am pomenit admisi in Europa. Pe acestia, poate aburii sampaniei ii vor face sa uite ca in urma cu fix un an, gazul metan era de trei ori mai ieftin. De fapt toate erau mult mai ieftine, insa mindria de a fi cetatean european costa. O singura certitudine vor avea petrecaretii, aceea a salariilor ridicole, ramase consecvent constante, care se vor dovedi tot mai usor de topit in preturi europene.
Lasind gluma la o parte, multasteptata si multtrimbitata integrare, daca se va intimpla, ar fi la fel de lipsita de sens si pentru noi si pentru ei. Romania a vindut tot ceea ce a prezentat un oarecare interes. A vindut pe spaga, la bogatasii zilei, dar si mai mult a fost vindut sub forma de spaga politica data statelor Uniunii pentru a ne "integr ". Ne-au integrat, intr-adevar, principala banca comerciala, principalul producator si distribuitor de petroliere, la fel cum ne-au integrat transportul de gaz metan si curent electric sau telefonia fixa. Mai vor sa ne integreze si CEC-ul dar si Loteria Nationala, mai precis vor sa integreze tot ceea ce aduce bani, ca orice popor capitalist care se respecta. Ar fi lipsit de sens sa ne integreze si pe noi, in adevaratul sens al cuvintului. Adica austriecii care au cumparat BCR ce interes ar avea sa-si plateasca noii angajati cu sume de zece ori mai mari, asa cum primesc cei de la Ernste Bank? Sau tot austriecii, de la OMV de aceasta data, pentru ce ar plati salarii europene unor angajati multumiti de cele romanesti? Nu imi pot imagina in ruptul capului de ce ar integra europenii cei ecologisti o tara in care jumatate din popor isi face nevoile in privata din fundul curtii. In care pe sosele circula carute, oi si vaci iar cipul din urechi nu rezolva nici pe departe problema de a circula pe cei mai putini kilometri de autostrada din Europa.
Este foarte posibil ca, peste un an, sa se difuzeze mesaje de felicitare pentru ca am devenit europeni cu acte in regula. Cind artificiile se vor fi stins iar euforia va fi trecut, vom constata ca dupa integrare lucrurile stau exact la fel ca inainte de integrare. Ceva ceva tot va creste, din pacate acela va fi golul din portofel, diferenta insemnind de fapt pretul integrarii, adica a dreptului de a fi mai sarac intr-o Europa ceva mai bogata.