Adrian Nastase, presedintele PSD, a acceptat provocarea "Jurnalului National” alaturindu-se politicienilor care scriu, saptaminal, un editorial pentru acest cotidian. Primul material din aceasta serie a fost publicat saptamina trecuta si a abordat o problema de actualitate, cea a independentei justitiei. Dincolo de aspectele punctuale, analiza efectuata a demonstrat clar ca duelul dintre Traian Basescu si Adrian Nastase, care domina in prezent scena politica romaneasca, va fi unul de durata si se va desfasura pe multiple planuri.

Fostul premier nu conteneste sa-i reproseze actualului presedinte al Romaniei ca functioneaza si ca prim-ministru, vrea sa conduca si Parlamentul, sa fie si sef al Consiliului Superior al Magistraturii si ca, probabil, nu este mult pina cind seful statului va reclama un loc in fruntea Sfintului Sinod, dupa ce va fi rezolvat problemele de la Federatia Romana de Fotbal si de la cea de hochei.

Trebuie, insa, subliniat faptul ca reprosurile ironice ale lui Adrian Nastase legate de acest aspect nu sint singulare. Institutul "Ovidiu sincai”, condus, ce-i drept, de lideri ai PSD, apreciaza, intr-un raport de analiza politica difuzat recent, ca din "manifestarile de putere” ale noului presedinte Traian Basescu, se desprinde pericolul unui ”derapaj autoritarist” in Romania, inlaturindu-se, astfel, sensul revolutiei din 1989, care a insemnat schimbarea dictaturii cu democratia.

La fel, apoi, analistul Dorin Tudoran se arata ingrijorat de spectrul unui alt "tatuc”, care a tinut sa informeze ca in vocabularul sau nu intra cuvintul "te rog”, pentru ca un presedinte "cere”.

Dar in acest moment controversele dintre Traian Basescu si Adrian Nastase, dintre Putere si Opozitie, in ansamblu, se circumscriu in principal in jurul presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului si a modului in care au fost alesi acestia. Dupa ce Traian Basescu a dat semnalul ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu trebuie schimbati din fruntea celor doua Camere ale forului legislativ, parlamentarii PD au perfectat procedura prin care cei doi vor fi schimbati. A fost luata in discutie modalitatea de alegere a presedintilor Camerelor, reprezentantii Aliantei retragindu-se din sala dupa ce au invocat lipsa secretizarii votului. intr-un recent interviu, premierul Calin Popescu Tariceanu a opinat ca trebuie facuta o distinctie intre regulamente, care nu au valoare politica, si aspectul politic propriu-zis. El a adaugat ca Romania traieste o anomalie majora prin faptul ca presedintii celor doua Camere apartin Opozitiei. si, cum conducerea Camerelor are si o componenta politica, este firesc sa reflecte culoarea majoritatii actuale pe care se sprijina Guvernul.

Pe de alta parte, Adrian Nastase considera ca cei care formuleaza obiectii fata de validitatea votului de desemnare a presedintilor celor doua Camere pun in discutie, implicit, validitatea depunerii juramintului de catre presedintele Romaniei. Caci daca nu au fost respectate procedurile, inseamna ca tot ce a urmat dupa aceea in relatia cu presedintele Romaniei ar duce la invalidare.

UDMR se delimiteaza de PNL si PD pe tema schimbarii presedintilor celor doua Camere, sugerata de Traian Basescu, considerind ca un asemenea demers nu se justifica, cel putin deocamdata. O pozitie asemanatoare a avut si Partidul Umanist din Romania. Daca sint in joc interese de partid sau daca este vorba si despre sugestii pe aceasta tema venite dinspre cancelariile europene, asa cum au afirmat unii analisti politici, urmeaza sa constatam in perioada urmatoare. Oricum, punctul de vedere al lui Traian Basescu va fi unul decisiv. Daca acesta va persista in dorinta sa de a-i schimba pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din functiile pe care le detin in Parlament, necesarele elemente perturbatoare care sa duca la o solutie radicala au sansa sa apara din senin.