Ce poti spune despre o tara dupa aproape 18 ani de asa-zisa democratie, care nu a reusit in tot acest timp sa schiteze macar un program viabil pentru reinsertia persoanelor certate cu legea?

Zilnic auzim despre tot soiul de grozavii (violuri, omoruri) care ne inspaimanta, dar ne trezesc in acelasi timp dorinta de a-i pedepsi pe cei care le comit. Multi se pronunta pentru reintroducerea pedepsei capitale, in timp ce altii ii vor inchisi pentru totdeauna pe autorii unor asemenea fapte. Finalmente respectivii ajung dupa gratii, unii chiar pentru toata viata. Exista insa suficient de multi infractori care se aleg cu pedepse de 10 sau 20 de ani de inchisoare si care nu stiu incotro s-o apuce dupa ce ies din spatele gratiilor. Multi ar spune: "De ce m-ar interesa, dom‘le, ce face un nenorocit de puscarias, cand eu nu stiu ce sa pun pe masa maine?", numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Acest aspect este extrem de important pentru ca fostii condamnati, in special cei care au executat pedepse foarte mari, nu stiu incotro sa apuce dupa ce nu mai au contact cu regimul de detentie, fiind predispusi la comiterea altor infractiuni. Unii dintre ei s-au obisnuit atat de mult cu puscaria, incat nu stiu cum sa se comporte in lumea din afara.

Dependenta fata de rigoarea din spatele gratiilor merge la fostii detinuti pana acolo incat ei comit noi fapte penale la doar cateva ore dupa iesirea din inchisoare, doar pentru a reveni la o lume care le este atat de familiara. Pana la urma este o reactie normala, avand in vedere ca acesti oameni nu au nicio alternativa viabila in libertate. Problema e ca cetatenii de rand trebuie sa suporte constant acest sir de infractiuni pe banii lor, pentru ca in prezent asta se intampla: infractorii sunt inchisi pentru a fi eliberati ulterior si a comite alte fapte penale. Nici vorba de reabilitare, asa cum ar trebui sa se intample.

Proiectul este realizabil, dar e nevoie de fonduri si mai ales de implicare. Adica exact ce ne lipseste noua la ora actuala. Ne place sa credem ca am scapat de problema daca infractorul e dupa gratii. Ei bine, lucrurile stau exact pe dos. Odata ajunsa in acel mediu, o persoana condamnata tinde mai degraba sa adopte un comportament antisocial decat sa revina la valorile acceptate de majoritatea comunitatii. Prin urmare, in lipsa unui program viabil de reintregrare sociala si profesionala a fostilor condamnati, nu trebuie sa ne mire ce se alege de ei dupa ispasirea pedepselor pentru ca in definitiv nu incearca decat sa supravietuiasca.