Pentru ca am scris de controlul fiscului la Vinalcool, firma dinsului, senatorul Mihai Tabuleac a si afirmat public ca respectivul material de presa a fost "comandat ". Mai mult decit atit, a mai spus ca va face public si numele celui care a facut respectiva "comanda ", lasind sa se inteleaga ca ar fi vorba de un adversar politic. Senatorul nu este singurul care e convins ca la noi articolele se "comanda ". Nu de mult deputatul Radu Dragus a afirmat, tot public, ca am publicat "la comanda " un articol din care reiesea ca are datorii serioase la asociatia de locatari. Intr-o vreme si Constantin Contac, presedintele Consiliului Judetean, era absolut sigur ca scriem impotriva sa, "la comanda " insa, intre timp, se pare ca si-a revizuit punctul de vedere. Practic toti politicienii, mai mici sau mai mari, sint siguri ca ceea ce apare in Monitorul are pe undeva o "comanda ". Comanda insemnind ca un personaj obscur, suparat pe cineva, foloseste ziarul pentru a-l umple de cerneala pe respectivul. Pentru o comanda, editorul ia bani sau trage alte foloase.
Ca sa nu-i dezamagesc pe politicieni, ei bine, da, la Monitorul se primesc comenzi. Exista chiar un departament specializat pentru aceasta, se numeste "publicitate ". Aici oricine poate comanda in mod legal un spatiu publicitar pentru a-si promova afacerea sau persoana, in campanie electorala, cum dealtfel se si intimpla.
Chestiunea editoriala nu are insa nimic de a face cu comenzile. Un reporter, oricare, afla o informatie si o dezvolta jurnalistic pentru a fi adusa la cunostinta comunitatii. Obligatia este ca informatia sa fie reala si, evident, sa prezinte interes jurnalistic. Asa s-a facut de cind e Monitorul si asa se va petrece si in continuare.
Convingerea politicienilor ca se pot comanda texte care sa apara in presa este insa reala. Ea a fost generata de nenumaratele ziare de tiraj marunt, cu circuit inchis, nevoite sa adopte comenzile ca formula de supravietuire. Initial, o multitudine de afaceristi, iar mai apoi politicieni, au scos propriile gazete in care scriau tot ce doreau. La Botosani, sesizind nevoia unei anumite piete, formata exclusiv din politicieni locali, au aparut intreprinzatori care au scos ei insisi ziare de tiraj marunt, dedicate comenzilor. O vreme nu au dus lipsa de clienti. Insa cind acestia s-au dumirit de impactul nesemnificativ pe crae il au comenzile lor, au inceput sa dea inapoi si si-au subtiat sau taiat definitiv subventiile. Cu toate acestea, factorii de decizie din judet, incluzind deopotriva politicieni si oameni de afaceri, primesc, in fiecare dimineata, mai multe ziare, dintre care Monitorul este unul din ele. Le este practic imposibil sa priceapa ca Monitorul nu onoreaza "comenzi " politice cita vreme absolut toti ceilalti o fac desi motivul este simplu si usor de inteles: cititorii, adica dumneavoastra, care nu puteti fi pacaliti. E ca si cum vi s-ar vinde o piine veche. Data viitoare, cumparati din alta parte pentru ca nimeni nu vrea sa fie mintit si sa mai si plateasca pentru asta.
Cu toate acestea, amanuntul respectiv nu pot nicicum sa-l priceapa politicienii. Ca dealtfel atitea altele.