Primavara, cu pomii impovarati de flori, este un anotimp al optimismului, care in mod normal se transmite omului, indiferent de pozitia pe care o ocupa in ierarhia sociala. Este firesc ca acest lucru sa se intample si la oamenii politici. Asa am putea explica grija netarmurita a lui Emil Boc pentru cetateanul de rand, coplesit de greutatile tranzitiei si aderarii la UE. O grija care, altfel, pare de neinteles pentru unul care si-a schimbat de curand hainele de culoare social-democrata cu cele de culoare popular-europeana. Molipsit de zumzetul veselei naturi, Boc arunca la cos toate celelalte marunte chestiuni politice si-si pune pe birou agenda cetateanului - larg deschisa, ca s-o vada ceas de ceas.
Am putea crede ca hainele popular-europene n-au fost prea bine croite pentru Boc. Il strang precum un corset si-l constrang sa se lepede de ele si sa revina la dragostea dintai, adica la social-democratie. Ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu ne deslusesc mult mai bine initiativele populiste ale lui Boc. El insusi un social-democrat pursange, presedintele se caieste amarnic pentru decizia de a-l pune prim-ministru pe Calin Popescu-Tariceanu. Adica pe un liberal. Astfel, intelegem ca revenirea lui Boc la temele social-democratiei este mai degraba indeplinirea unui ordin venit de la Cotroceni decat o repozitionare politica dictata de mila pentru bietul cetatean.
Scartaitul Aliantei ne avertizeaza ca se pregatesc mutatii profunde pe scena politica. Din ciocnirea celor doua placi tectonice din Alianta nu poate sa se nasca altceva decat un cutremur de peste 7 grade. Miscarile la fel de populiste ale liberalului Tariceanu - pensii mai mari, indexari de salarii, ajutoare sociale etc. - l-au pus in garda pe democratul-popular Emil Boc. El s-a trezit brusc din letargie si a pus mana pe "agenda cetateanului", pe care vrea s-o confiste. Iar noi ne trezim, la fel de brusc, in plina campanie electorala.
Este cat se poate de vizibil ca, foarte curand, vom vorbi despre Alianta la timpul trecut. Intelectualul de dreapta crede ca acest lucru e de rau. Cel de stanga pare sa se bucure, dar se manie tare vazand demagogia la care se dedau partenerii (inca) din Alianta. In schimb, omul de rand este neutru, daca nu chiar nepasator, prins de pregatirile pentru Sfintele Sarbatori de Pasti. Bombonelele pe care le promit unii sau altii nu-i sunt de folos decat la coliva. Ceea ce nu e cazul cand e vorba de Invierea Domnului.