(De)formatia de jurnalist te face sa vezi si dincolo de ceea ce vor sa prezinte buletinele de stiri ale televiziunilor de toate felurile. Si cred ca exercitiul acesta de a "vedea printre randuri" poate fi usor deprins si de cei care nu sunt din breasla noastra, fiind o chestiune doar de atentie.
Asadar, nu cred ca mai este un secret pentru nimeni ca posturile de televiziune cele mai accesate s-au impartit in doua, unele tinand cu Basescu, celelalte cu Tariceanu. La fel ca si electoratul roman. Dar daca la votanti aceste optiuni sunt normale si pot fi exprimate la alegeri, pentru presa TV si de orice fel, optiunile pe fata pentru un partid sau un lider sunt incorecte si chiar periculoase.
Incorecte, pentru ca presa trebuie sa fie impartiala, pentru ca moderatorii trebuie sa nu-si divulge optiunile politice, pentru ca a tine fatis cu un lider sau altul demonstreaza imaturitatea mediei romanesti.
Impartirea in cele doua tabere poate fi si periculoasa, pentru ca presa are putere asupra maselor, isi impune punctele de vedere, poate manipula mentalitati si atitudini.
Divizarea presei merge mai departe, regasindu-se pe cele doua axe, una spre Washington si cealalta spre Bruxelles, spre cele doua Porti, fata de care tara noastra nu are inca o politica externa clara, nestiind unde sa faca plecaciunea mai mare.
Au aparut analisti feroce, pana mai ieri platiti de servicii secrete straine pentru a face propaganda impotriva estului rosu. Astazi, acestia ne invata democratia unchiului Sam si sar ca arsi cand un parlamentar roman isi "permite" sa raspunda la cate un ambasador obraznic. Bursele Soros au educat alti analisti de televiziune, pentru ca pe sticla apar toti, impactul asupra maselor fiind astfel garantat, care ne lumineaza asupra "binelui", dand la o parte "raul" din viata noastra. Asa s-au ridicat noile elite TV, care ne educa in fiecare seara, cand ne asezam obositi in fata televizoarelor.
Asa aflam cu cine sa votam, pe cine sa injuram, pe cine sa proslavim, cine fura si cine este corect, cine mai vine pe la Parchet si cine este curat, asa invatam cum sa traim bine. Asa ne trebuie!