Oricat de mult am incerca sa aratam ca avem fata de europeni, sfarsim prin a ne da arama pe fata in situatii in care cei 7 ani de acasa trebuie sa primeze dincolo de orice altceva. Ajutoarele oferite de Uniunea Europeana, ce constau in cateva kilograme de zahar si faina, au ajuns subiect de balci intre candidatii la alegerile parlamentare, mai ales in teritoriu, unde unii primari s-au apucat sa spuna ca datorita lor batranii au ce pune la masa in iarna ce sta sa vina. In realitate, aceste personaje, ce par desprinse din benzile desenate, nu au decat rolul de a distribui produsele alimentare. Talentul de a oferi gogosi consatenilor doar de dragul de a le obtine voturile a fost mostenit de la mai-marii formatiunilor politice din care provin, ce promit lucruri care nu au nicio legatura cu mandatul unui deputat sau senator.

Ideea prostirii in fata a electoratului a atins cote paroxistice in acest ciclu electoral, pornind de la oferirea de locuri de munca pe banda rulanta si pana la celebrele distrugeri de afise electorale, care oricum nu intereseaza pe nimeni, dar au darul de a mai atrage atentia asupra unui candidat sau altul. Revenind la ajutoarele comunitare, lucrurile nu se prezinta prea bine pe termen scurt. Ideea "geniala" a Ministerului Agriculturii de a plasa aceasta sarcina exclusiv in curtea directiilor agricole a condus la o situatie penibila. Inginerii din teritoriu au ajuns simpli depozitari de faina si zahar pana la distributia produselor catre beneficiari, lasandu-i de izbeliste pe fermieri, iar lucrurile vor continua in aceeasi maniera si anul viitor.

Dupa ce ca au ramas doar cativa specialisti, pe care agricultorii ii cauta cu politia pentru a mai afla de ce subventie mai pot beneficia, tot pe ei ii trimiti sa faca de planton pe la depozitele de cereale, in timp ce altii care, chipurile, lucreaza in administratie, taie frunza la caini cat e ziua de lunga. Buna treaba! Asa stand lucrurile, nu cred ca vreunul dintre noi va mai apuca ziua in care o actiune ce se vrea un simplu gest umanitar sa ramana doar atat, fara kitschuri sau alte idei de prost gust.