Sondajele ne arata mereu ca romanii sunt un popor cucernic, cu frica Lui Dumnezeu si cu mare incredere in preoti. La un singur capitol al sondajelor raspunsurile nu sunt elocvente: prezenta la slujbele din lacasurile de cult. Desi bisericile sunt mai tot timpul pline, mai ales duminica si in zilele de sarbatoare, exista un procent destul de mic dintre romani care merg regulat la biserica. Fie ca problemele zilnice, legate de locul de munca sau de cele familiale, ii opresc, fie ca unii nu au acest bun obicei.
Nu vei auzi niciodata un enorias care merge aproape zilnic la biserica sa spuna vreo vorba rea despre preoti. Din acest motiv, primul lucru care iti vine in minte, cand auzi pe cineva gasind o hiba sau alta slujitorilor bisericii, este ca acestia sunt fie atei, fie nu au niciun respect pentru haina preoteasca. Altfel, este greu de explicat consecventa cartitorilor. Unii invoca, ce-i drept, vigilenta civica fata de bunul mers al treburilor din societate, inclusiv pe taramul religiei. Acestia din urma isi fac un titlu de mandrie din faptul ca aduna cu osardie date incriminatoare privind activitatea inaltilor prelati din fruntea Bisericii Ortodoxe Romane, sau despre pastorii parohiilor de rand. Justificat sau nu, aceasta goana dupa terfelirea hainei preotesti este o pornire care vine dintr-o cu alta parte decat de la credinta.
Campania din aceste zile privind cu precadere candidatii la scaunul Patriarhal dovedeste o politizare extrema a evenimentului. Dupa ce s-a cerut deconspirarea si inlaturarea prelatilor care ar fi avut vreo legatura cu Securitatea, acum se cere si alungarea celor care ar fi masoni. O cerere oarecum absurda, avand in vedere ca masoneria are ca fundament declarat credinta in Dumnezeu, oricum s-ar numi El in diversele religii. Doar suspiciunea ca masoneria ar conduce destinele lumii nu este un argument. In orice caz, o astfel de abordare pune masoneria pe picior de egalitate cu Securitatea. Ceea ce este profund nedrept. Rolul masoneriu s-a dovedit de multe ori benefic in istoria umanitatii. In schimb, un rol malefic nu a fost niciodata argumentat.