Ajuns intr-un sat romanesc de munte, am asistat, fara voia mea, la discutiile unor cunostinte. O familie de tarani, nu prea stiutori de carte, dar cu un bun-simt si cu o logica ce poate depasi uneori sistemul minutios de gandire al unor analisti politici. Discutia era despre politica vremii, despre ce a mai zis ala, ce a raspuns celalalt, cum i-a contrat presedintele, ce a facut premierul si ce figuri politice au crezare printre oamenii simpli. Fara sa intervin prea mult, am incercat sa inteleg ceea ce pricep ei, taranii, oameni simpli, care muncesc de dimineata pana seara si care simt cel mai bine cum lovesc preturile, cat ii costa hrana lor, a animalelor, si disting, poate cel mai corect, care politician minte mai mult si care nu merita atentie deloc.
Subiectul s-a deplasat, la un moment dat, catre ofertele politice ale momentului, voalate acum, dar deja intrate competitie pentru viitoarele alegeri. Stefan, capul familiei, sau nea Fane, cum ii spun consatenii, a incheiat orice discutie despre Adrian Nastase, printr-o intrebare retorica, ce anuleaza orice demonstratie pe blog, orice incercare a politicianului respectiv de a ne convinge de inteligenta si forta "geniului" sau politic. "Asta, n-a mai fost la putere? De ce n-a facut atunci ce spune acum?"; s-a intrebat nea Fane, inchizand astfel capitolul Nastase. Despre Boc, toti din familie "stiu" ca-i omul lu' Base, deci "va face ce zice presedintele", nu-i asa? Nici liberalii nu-l impresioneaza pe nea Fane, si-i considera "prea boieri", dar Tariceanu este simpatizat de tanti Constanta, sotia lui Stefan, care a lucrat pana acum cativa ani la o intreprindere si acum a simtit cum Guvernul i-a marit pensia. "Astia par mai buni, decat altii", a conchis tanti Tanta. De Vadim, se pare ca au cam uitat taranii, desi inca spun despre el ca este un "roman curajos, dar slab in fata hotilor", iar de Voiculescu, nea Fane stie doar ca-i patron la Antena, si nimic altceva despre zbaterile din viata lui de politician.
Si asa, gazdele mele i-au asezat la locul lor pe toti politicienii zilei si toate ofertele acestora. Ei cred doar in primarul pe care-l vor alege, de care spun ca, desi a cam trecut pe la mai multe partide, a facut-o ca sa ajute comuna, ca-i om gospodar si vrea sa faca treaba. Cat despre cine va conduce tara sau cine o va guverna, nea Fane pare mai putin interesat, dar se roaga sa fie liniste si pace, si sa ne ajute Dumnezeu. Asa sa fie!