Este greu de gasit un cuvint sau mai multe care sa descrie impotenta guvernului Tariceanu si modul absolut penibil sau mai precis lipsa de actiune in limitarea dezastrului care a lovit tara. Basescu, daca ar fi un presedinte normal si nu un intrigant pus pe sotii politice, ar fi trebuit sa demita guvernul fara mila, din prima clipa in care stihiile au maturat tara. Au trecut trei luni din momentul in care, in primavara acestui an, suvoaiele de apa au acoperit practic Banatul. Atunci s-au promis vinovati, s-au rostit nume de firme de-ale PSD care au contractat fara licitatie si tot atunci s-a prabusit si podul de la Buzau, retezindu-se practic legatura Moldovei cu capitala.
Acele inundatii au trecut, guvernul si-a transformat prefecturile in fundatii umanitare care au adunat cite ceva de la noi toti pentru a fi trimise la cei loviti de soarta. Au venit specialisti din Ungaria, cu pompe fabricate la noi in tara, sa ne ajute, plecind apoi, dupa retragerea apelor. Intre timp, Tariceanu s-a jucat de-a legile, a facut fite politice, a amenintat cu demisia, s-a razgindit o data si inca o data, nu inainte de a mai trage o tura la Bruxelles, total surd la avertizarile meteorologilor care, de aceasta data, au nimerit-o cum nu se putea mai bine. Un prim-ministru adevarat - iar aici nu conteaza absolut de loc partidul - ar fi invatat ceva din lectia cu inundarea Banatului. Ar fi luat in serios cele intimplate si ar fi pus armatele de slujbasi ai statului sa identifice locurile aflate in pericol de a fi inundate. Ar fi consolidat diguri, ar fi decolmatat albii de riuri, ar fi prevazut stocuri de hrana, apa, medicamente, ar fi limitat atit cit este omeneste posibil catastrofa care a lovit nestingherita acum si in Moldova, caz in care nu ar mai fi aflat de inundatii in timp ce facea plaja la Mamaia. Ar fi facut ceea ce cu adevarat ar fi trebuit chiar daca ar fi trebuit sa lase deoparte dineurile si vorbele subtiri rostite printre diplomati si mari afaceristi, jocurile politice prin care sa mai momeasca vreun parlamentar in tabara proprie si excursiile in strainatate unde isi facea drum pentru a mai semna una-alta sau pentru a mai sporovai putin cu maimarii europeni despre integrare. Se vede acum ca treaba facuta de premier si guvernul sau de incepatori nu face doi bani fata de jalea asternuta aproape pretutindeni in tara noastra care, culmea, este si a lui.
Probabil ca niciodata n-a fost mai actual proverbul cu tara arde iar baba se piaptana, cu precizarea ca tara se afla sub ape iar premierul vrea alegeri anticipate. Ori in momentul acesta, Tariceanu sau Basescu sau amindoi, macar ca este cu mult trecut de al doisprezecelea ceas, ar trebui sa priceapa si fie sa-si dea primul demisia, fie sa-l demita cel care a devenit presedinte si sa puna un prim-ministru si un guvern normal, iar asta cit mai repede, pina n-o sa-i alunge lumea cu pietre. Din care, acum, se gasesc din belsug, din casele sfarimate de ape ale oamenilor. (George Lazar)

Precizare

In materialul aparut ieri la aceasta rubrica a aparut eronat dr. Rodica Bontas - director la CJASS. Totul s-a produs dintr-o eroare de corectura, in urma careia in loc de dr. Rodica Hutuleac care este director la CJASS, a aparut dr. Rodica Bontas, director la DSP. Drept pentru care facem cuvenita precizare, cu scuzele de rigoare.