Cele doua partide din Alianta DA - PNL si PD - s-au reunit vinerea trecuta in vederea adoptarii strategiei politice pentru ultima saptamina de campanie dar si pentru a analiza optiunile de formare a guvernului. Dupa ce s-au intilnit in sedinte separate, liberalii si democratii au adoptat in comun o rezolutie unica prin care Alianta isi manifesta sprijinul ferm pentru Traian Basescu in turul II al alegerilor prezidentiale, respinge orice fel de colaborare cu PSD si exprima hotarirea de a respecta protocolul PNL-PD pentru formarea guvernului.

Lucrurile nu au fost atit de simple precum par la prima vedere, sedinta PNL desfasurata cu usile inchise dovedind, pe de o parte, ca liberalii sint o grupare eterogena iar pe de alta parte ca au devenit o remorca lipsita de personalitate, care accepta sa bata din calciie la ordinele lui Basescu alimentindu-i acestuia orgoliile si nesabuinta. S-a dovedit, insa, si faptul ca nu toti liberalii se topesc de dragoste netarmurita fata de mai marele lor coleg de alianta. Desigur, in speranta ca ar mai putea, cel putin teoretic, sa devina prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu nu-i iese din vorba lui Basescu, raliindu-se deciziei acestuia de excludere a colaborarii politice cu PSD. Acest gest de slugarnicie i-a deranjat pe 18 liberali din conducerea partidului care au votat initial impotriva propunerii ca orice tip de colaborare cu PSD sa fie exclus in mod explicit. In cele din urma, la presiunea lui Tariceanu, au cedat si acestia.

Printre cei care nu au vrut sa accepte declaratia de razboi facuta PSD au fost Dinu Patriciu, Teodor Melescanu si Radu Campeanu, argumentul lor fiind acela ca PNL nu trebuie sa-si inchida nici o portita de negociere pentru a accede la guvernare. Este, in acest sens, demn de remarcat si faptul ca liderul PSD, Adrian Nastase, nu a exclus vineri, la Cluj, posibilitatea negocierilor pentru formarea unei majoritati parlamentare cu unii reprezentanti ai PNL. Desi a evitat sa recunoasca in mod concret aceasta varianta, Adrian Nastase a precizat ca Uniunea Nationala PSD+PUR exploreaza orice posibilitate in perspectiva votului de investitura pe care Parlamentul il va da viitorului guvern.

Un alt element care dovedeste ca PNL a devenit vasalul politic al lui Basescu si PD este modul de raportare al Aliantei DA la PRM si Vadim Tudor. Daca PSD este exclus de la orice posibila colaborare, Alianta DA isi manifesta disponibilitatea de a sta la aceeasi masa politica cu PRM. Explicatia este simpla si tine tot de un calcul meschin al lui Traian Basescu care are in vedere voturile lui Vadim Tudor din primul tur prezidential. Liberalii se gindisera sa introduca in rezolutie si excluderea colaborarii cu PRM. S-au muiat, insa, la sugestia sefului, care se vrea, cu orice pret, presedintele tuturor romanilor, sens in care mizeaza pe voturile peremistilor.

In paranoia lui, C.V. Tudor a declarat ca l-a simpatizat intotdeauna pe Basescu. Multi nu uita, totusi, perioada in care Basescu declara ca PD si-a facut o datorie de onoare din a actiona pentru epuizarea sanselor politice ale PRM, partid intolerant si xenofob. Liberalii privesc si aproba tacit aceasta idila perversa dintre Basescu si PRM, unii chiar o aplauda, pentru ca, in pofida a ceea ce era cindva, PNL a devenit o formatiune politica depersonalizata, ajunsa la cheremul lui Traian Basescu si al aspiratiilor sale nesabuite.