"-Alo, buna ziua, as dori si eu o informatie legata de...", "-Imi pare rau domnule, dar astazi avem program scurt, asa ca nu va putem raspunde la solicitari". "-Dar doamna, este de-abia ora 13.00". "-Pare rau, program scurt!". Telefonul se inchide. Discutia de sus este fictiune doar in proportie foarte mica, de maxim 20%, pentru a putea fi publicata in ziar.

Astfel de raspunsuri s-au primit in ultima saptamana de la Administratia Fluviala a "Dunarii de Jos". Daca ora 13.00 este finalul programului, rezulta simplu de tot ca angajatii de acolo aveau program de cinci ore. Banuiesc eu ca, la astfel de performante, angajatii primesc si salarii de merit sau sporuri de stres. Si apropo. De cand exista program scurt? Parca sambata comunista, ca zi de lucru cu program scurt, a fost desfiintata.

Dar sa trec la un al doilea exemplu. La Primaria Galati exista un departament adresat revolutionarilor galateni. Totul bine si frumos, doar ca la numarul alocat in reteaua Romtelecom nu a raspuns nimeni intre orele 10.00 si 15.00. Semn ca revolutionarii galateni nu au probleme, sau mai corect spus functionarii de la aceasta directie nu au probleme cu sefii, daca isi permit sa lipseasca de la serviciu atat timp. Sau poate din fondurile publice avute la dispozitie de primarie, functionarului de la Directia pentru revolutionari i s-au cumparat telefoane telepatice prin care este anuntat despre intentiile solicitantului.

Ce am vrut sa spun e simplu: viata in institutiile cu fonduri publice e frumoasa si merita traita din plin. Ba chiar merita facute si cateva poante de cat de bine e sa nu faci nimic si sa ai un salariu, care de obicei e mai mare decat in mediul privat.

Mai mult, nici nu cred ca se pot aplica sanctiuni angajatilor. Motivul este simplu: cel al pilelor. Nu poti sa nu te lovesti de un angajat bugetar care sa nu se laude cu unchiul, tatal sau varul. Ba chiar si portarii au pile. Ca sa amintesc un exemplu celebru, desi nu provine din institutiile de stat, ci de la Federatia Romana de Fotbal.

Mircea Sandu, presedintele institutiei, isi angajase nepotul ca portar la usa institutiei. Stau sa ma intreb cat de capabila poate fi o asemenea rubedenie care nu este in stare sa fie angajata decat prin pile. Ca sa revin la exemplul de mai sus, trebuie sa fii foarte capabil ca sa ai ruda un sef si tu sa fii capabil sa fii portar.